ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa domowa

Biała kiełbasa domowa

nazwa

Wykonanie

700 g szynki lub łopatki
700 g podgardla
pół szkl wody
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pół główki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
Kiełbaśnice - jelita umyć i wymoczyć. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać.
Kiełbaski skręcić niezbyt duże, ok 15 cm.
Sparzyć w temp 80- 85 st przez ok 20 min.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/03/biaa-kiebasa-domowa.html