ßßß

1200 g wieprzowiny (łopatka)500 g podgardla350 g słoniny20 g czosnkupół szkl wody1 łyżka soli1 łyżka soli peklowejpieprzpieprz ziołowy3 łyżeczki cukruszczypta mielonego ziela angielskiego1 łyżka suszonego koprugałka muszkatołowa1 łyżka majerankuMięso, podgardle i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy, sól i wodę, masować przez co najmniej 30 min.Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą.Nadziać kiełbasy, uformować kiełbaski ok 20 cm.Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na pręty do wędzenia . Osuszyć.Wędzić przez ok 2 , 5- 3 godziny w niezbyt gorącej wędzarni.Tak uwędzoną kiełbasę należy sparzyć w wodzie w temp 85 st przez ok 20-25 min