ßßß Cookit - przepis na Suszona kiełbasa - palcówka

Suszona kiełbasa - palcówka

nazwa

Wykonanie

1,5 kg wieprzowiny, łopatki,
150g słoniny lub tłustego boczku,
peklosól 10g/kg,
2 łyżeczki soli
pieprz 1 łyżeczka
ziele angielskie 6 ziaren
majeranek 1 łyżka
kolendra pół łyżeczki
czosnek 3-4 ząbki
jelita wieprzowe kal +28mm
1 łyżeczka cukru
200 ml wody
Mięso umyć i osuszyc. Pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. słoninę pokroić w paseczki. Dodać do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, kolendrę i ziele utłuc w moździerzu, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać wodę i mieszać wszystko starannie, aż masa stanie się kleista, przykryć folią i wstawić do lodówki na dobę.
Następnego dnia przy pomocy lejka i odpowiedniego trzonka od łyżki nadziać jelita.
Powiesić w przewiewnym miejscu i suszyć . Sprawdzać do kilka dni czy wszystko w porządku.
Kiedy robi się biała, przetrzeć olejem i osuszyć ręcznikiem papierowym
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/11/suszona-kiebasa-palcowka.html