ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa grillowa lub na ognisko

Kiełbasa grillowa lub na ognisko

nazwa

Wykonanie

1 kg wieprzowiny II
500 g podgardla (chudego)
350 g słoniny
20 g czosnku
35 g soli
2 łyżeczki cukru
pół szkl wody
pieprz czarny opcjonalnie
5 g pieprzu białego
gałka muszkatołowa
1 łyżka majeranku
Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min.
Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą.
Nadziać kiełbasy, uformować małe kiełbaski ok 10 cm.
Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na pręty do wędzenia .
Wędzić przez ok 2-2 , 5 godziny w niezbyt gorącej wędzarni.
Grillowej kiełbasy nie parzyłam..
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/05/kiebasa-grillowa-lub-na-ognisko.html