Wykonanie
Będąc dzieckiem często jeździliśmy na
wieś do babci na tzw "świniobicie" kilka
razy do roku.

Tradycję zapoczątkował dziadziuś, który swoje receptury przekazał swoim dzieciom. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. i tak do dziś w naszej rodzinie robimy pyszne wędzonki.

Żadna z kupnych
wędlin nie zastąpi prawdziwej,samodzielnie przygotowanej i uwędzonej
kiełbasy. Świetna na śniadanie obiad i kolację.
Kiełbasa jest pyszna, aromatyczna pozbawiona konserwantów. Jedyną jej wada jest szybkie znikanie ze stołu. Ale to świadczy o jej walorach
smakowych i wyglądzie. Jednym słowem jest genialna :)

Składniki5 kg
łopatki1 kg podgardla
Przyprawy18 łyżeczek
soli peklowej3 łyżeczki
cukru kryształu3 lyżeczki
majeranku3 łyżeczki suszonego
czosnku3 łyżeczki
czarnego pieprzu30 łyżek cieplej
wody
Dodatkowojelita

wykonanie
Łopatkę mielimy w maszynce na
mięsa o dużych oczkach, sitka podgardle na mniejszych oczkach. Oba rodzaje
mięsa dokładnie mieszamy.Do miski wkładamy wszystkie składniki
przyprawy dodajemy
wodę i dokładnie mieszamy. Na stolnicę ze stali nierdzewnej wykładamy
mięso robimy wgłębienie wylewamy
przyprawy.
Mięso z
przyprawami dokładnie mieszamy.

Jelita wkładamy do miski z
wodą dokładnie płuczemy w celu pozbycia się
soli.( 2-3
razy czynność powtarzamy)

Masę
mięsną napełniamy jelita za pomocą maszynki do
kiełbasy. Uważamy by w jelitach nie powstały puste miejsca.
Kiełbasy zawieszamy na drążkach z wędzarni Borniak

Wędzenie
Kiełbasę umieszczamy w wędzarni w temperaturze 65*C.
Kiełbasę wędzimy aż osłonki będą suche dotyku około 3 godziny. Wyjmujemy
kiełbasę następnie parzymy około godzinę. Ponownie
kiełbasę wkładamy do wędzarni o temperaturze 75*C wędzimy przez około 3-6 godzin.Po wyłączeniu wędzarni pozostawiamy
kiełbasę na 24 godziny