ßßß
Tradycję zapoczątkował dziadziuś, który swoje receptury przekazał swoim dzieciom. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. i tak do dziś w naszej rodzinie robimy pyszne wędzonki.
Żadna z kupnych wędlin nie zastąpi prawdziwej,samodzielnie przygotowanej i uwędzonej kiełbasy. Świetna na śniadanie obiad i kolację. Kiełbasa jest pyszna, aromatyczna pozbawiona konserwantów. Jedyną jej wada jest szybkie znikanie ze stołu. Ale to świadczy o jej walorach smakowych i wyglądzie. Jednym słowem jest genialna :)
Składniki5 kg łopatki1 kg podgardla
Przyprawy18 łyżeczek soli peklowej3 łyżeczki cukru kryształu3 lyżeczki majeranku3 łyżeczki suszonego czosnku3 łyżeczki czarnego pieprzu30 łyżek cieplej wody
Dodatkowojelita
wykonanieŁopatkę mielimy w maszynce na mięsa o dużych oczkach, sitka podgardle na mniejszych oczkach. Oba rodzaje mięsa dokładnie mieszamy.Do miski wkładamy wszystkie składniki przyprawy dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Na stolnicę ze stali nierdzewnej wykładamy mięso robimy wgłębienie wylewamy przyprawy. Mięso z przyprawami dokładnie mieszamy.
Jelita wkładamy do miski z wodą dokładnie płuczemy w celu pozbycia się soli.( 2-3 razy czynność powtarzamy)
Masę mięsną napełniamy jelita za pomocą maszynki do kiełbasy. Uważamy by w jelitach nie powstały puste miejsca. Kiełbasy zawieszamy na drążkach z wędzarni Borniak
WędzenieKiełbasę umieszczamy w wędzarni w temperaturze 65*C. Kiełbasę wędzimy aż osłonki będą suche dotyku około 3 godziny. Wyjmujemy kiełbasę następnie parzymy około godzinę. Ponownie kiełbasę wkładamy do wędzarni o temperaturze 75*C wędzimy przez około 3-6 godzin.Po wyłączeniu wędzarni pozostawiamy kiełbasę na 24 godziny