ßßß Cookit - przepis na Domowa szynka pieczona

Domowa szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwy sposób na pyszną domową wedlinę do kanapek. Ta szynka robi sie praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie mięsa. W ten sposób możńa przygotować również baleron.
ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną wędlinę
zalewa peklująca
woda - tyle, by zakryło w całości szynkę
4 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki cukru
4 ząbki czosnku
10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna
2 listki laurowe
2 utłuczone ziarna ziela angielskiego
sznurek spożywczy do wiązania wędlin
rękaw do pieczenia
ulubione przyprawy do natarcia wędliny: u mnie majeranek, czarny pieprz i ostra papryka
Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.
W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującąi cukier. Uzupełniemy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek mięsca jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by miec pewność, że mieso dobrze zapekluje się także w głębi.
Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.
Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.
Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Następnie je sznurujemy (tutaj instrukcja sznurowania mięsa) i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.
Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i przeczemy jeszcze 30 minut.
Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/03/Domowa-szynka-pieczona.html