Wykonanie
Baleron wędzony gotowany - poniżej przedstawiam klasyczny sposób przygotowania tej
wędliny w domu.
1 kg kawałek
karkówki - nie wybierajmy zbyt chudej, bo będzie miała za mało smakusznurek do
wędlin lub mocna biała nićZalewa:ok.1,5 litra
wody25 g
soli peklowej1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki zmielonego
pieprzu czarnego2 ziarna
ziela angielskiego1-2
liście laurowe1. W gorącej wodzie rozpuścić
sól, dodać resztę przypraw. Zalewę całkowicie wystudzić.
Karkówkę umieścić w dopasowanym rozmiarem naczyniu i zalać chłodną zalewą. Wstawić do lodówki na 7 dni (ja zaczynam w sobotę, po czym w kolejną sobotę wyjmuję i przygotowuję
mięso, ponieważ w sobotę nie pracuję). Każdego dnia (rano lub wieczorem, jak nam najwygodniej) przełożyć
karkówkę na drugą stronę.2. Siódmego dnia
karkówkę wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć, ponieważ mokre
mięso nie wędzi się, tylko dusi.
Karkówkę osznurować.Wędzić 20 minut. (Całkowity czas przebywania wędzarce: 25 min, ponieważ przez pierwsze 5 minut zrębki się rozgrzewają. Następnie
baleron wyjmujemy.
Baleron w wędzarce po uwędzeniu.3. W garnku o rozmiarze dopasowanym do wielkości
mięsa zagotowujemy
wodę z 1 łyżeczką
cukru i kilkoma ziarnami
pieprzu czarnego. Do gotującej
wody wkładamy
baleron i zmniejszamy ogień.
Woda nie powinna się gwałtownie gotować, wystarczy, jak od dna podnoszą się nieduże bąbelki.
Wędlinę parzyć ok. 1 i 1/2 godziny.
Wędlinę wyjąć, wystudzić, przełożyć do lodówki.Podawać najlepiej na drugi dzień.Wędzarka - instrukcja wędzenia w domuInstrukcja sznurowania
wędlin