Wykonanie
Są w życiu rzeczy, na które warto czekać. Jedną z nich jest niewątpliwie ta
karkówka. :D Tym bardziej, że przygotowanie jej nie wymaga od nas prawie żadnego nakładu pracy: wystarczy umieścić
mięso w zalewie, reszta robi się sama.
Potem tylko gotujemy i voila! mamy pyszną, domową
wędlinę :) Przepis zamieszczała na Cincin BeataSz.
1 kg kawałek
karkówki - nie wybierajmy zbyt chudej, bo będzie miała za mało smakurękaw do pieczeniasznurek do
wędlin lub mocna biała nićZalewa:ok.1,5 litra
wody25 g
soli peklowej2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki zmielonego
pieprzu czarnego2 ziarna
ziela angielskiego1-2
liście laurowe1-2
goździkiW gorącej wodzie rozpuścić
sól, dodać resztę przypraw. Zalewę całkowicie wystudzić.
Karkówkę umieścić w dopasowanym rozmiarem naczyniu i zalać chłodną zalewą.Wstawić do lodówki na 6 dni. Każdego dnia (rano lub wieczorem, jak nam najwygodniej) przełożyć
karkówkę na drugą stronę.Siódmego dnia
karkówkę wyjąć z zalewy, obwiązać ciasno sznurkiem kuchennym i włożyć do rękawa do pieczenia. Końce rękawa starannie zawiązać, by do środka nie dostała się
woda.Całość włożyć do większego garnka z
wodą i parzyć ok 2,5 godziny starając się nie doprowadzać
wody do wrzenia.Wystudzić, przełożyć do lodówki. Podawać najlepiej na drugi dzień.