ßßß Cookit - przepis na - dwie szynki tzw kulki ( lub szynka, baleron czy polędwica),

- dwie szynki tzw kulki ( lub szynka, baleron czy polędwica),

nazwa

Wykonanie

maj 24th Wędliny – peklowanie
Własnoręczna produkcja wędlin to radość z przygotowania (wcale nie aż tak czasochłonnego), ale przede wszystkim z jedzenia: pachnąca, pyszna szynka czy baleron bez nadmiaru wody i całej listy sztucznych polepszaczy. Przepis na peklowanie, według którego zostały przygotowane wędliny na zdjęciu, jest autorstwa naszych rodziców.
Do wykonania takich i podobnych przysmaków potrzebne nam będą następujące składniki:
- ok. 3 litry wody (dokładną ilość określamy wkładając mięso do dużego garnka, zalewając je wodą i wyjmując je),
- 1 opakowanie (40g) peklosoli,
- 8 dag soli na 1 litr wody, czyli tu na 3 litry – 24 dag,
- 3 – 4 liście laurowe,
- 6 sztuk ziela angielskiego.
Przygotowanie zalewy:
Wkładamy mięso do garnka, zalewamy wodą, aż się zanurzy; wyjmujemy mięso; ważymy wodę – wychodzi ok. 3 litrów. Z tej ilości odlewamy ok. 1 szklankę do rondelka i wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy ok 10 min. na wolnym ogniu, studzimy i wlewamy do pozostałej ilości wody, w której rozpuszczamy sól oraz peklosól.
Po dokładnym zamieszaniu zalewa jest gotowa. Teraz można włożyć do niej mięso tak, aby je zakrywała i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na co najmniej tydzień, codziennie obracając je.
Jeżeli nie mamy tyle czasu, możemy przed włożeniem szynek do zalewy – naszprycować je przygotowaną zalewą przy pomocy szprycy lub dużej strzykawki. Wtedy mięso możemy peklować zaledwie 3 dni.
Wkrótce napiszemy o wiązaniu i wędzeniu.
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=806