ßßß
Do wykonania takich i podobnych przysmaków potrzebne nam będą następujące składniki:- ok. 3 litry wody (dokładną ilość określamy wkładając mięso do dużego garnka, zalewając je wodą i wyjmując je),- 1 opakowanie (40g) peklosoli,- 8 dag soli na 1 litr wody, czyli tu na 3 litry – 24 dag,- 3 – 4 liście laurowe,- 6 sztuk ziela angielskiego.Przygotowanie zalewy:Wkładamy mięso do garnka, zalewamy wodą, aż się zanurzy; wyjmujemy mięso; ważymy wodę – wychodzi ok. 3 litrów. Z tej ilości odlewamy ok. 1 szklankę do rondelka i wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy ok 10 min. na wolnym ogniu, studzimy i wlewamy do pozostałej ilości wody, w której rozpuszczamy sól oraz peklosól.Po dokładnym zamieszaniu zalewa jest gotowa. Teraz można włożyć do niej mięso tak, aby je zakrywała i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na co najmniej tydzień, codziennie obracając je.Jeżeli nie mamy tyle czasu, możemy przed włożeniem szynek do zalewy – naszprycować je przygotowaną zalewą przy pomocy szprycy lub dużej strzykawki. Wtedy mięso możemy peklować zaledwie 3 dni.Wkrótce napiszemy o wiązaniu i wędzeniu.