ßßß
Składniki1 kg wieprzowiny ( łopatka)1/2 kg filetów drobiowych1/2 łyżeczki soli peklowanej1 łyżka soli zwykłej1/2 łyżeczki cukru5-6 ząbków czosnku ( nie koniecznie)1 łyżka pieprzu czarnego2 łyżki majeranku ( może być mniej)1/2 l wodyWykonanie- Umyte i wysuszone mięso pokroić w kostkę 1 x1 cm . Wymieszać z sola i cukrem , odstawićw chłodne miejsce na noc.- Połowę mięsa wieprzowego zmielić , połączyć z krojonym ,wlać część wody, dokładnie mieszać ,( maserować) Aż mięso stanie się kleiste . Wlać resztę wody , rozdrobniony czosnek, pieprzmajeranek Jeszcze raz dokładnie wymieszać .- Masę kiełbasianą przełożyć do osłonek i odstawić aby kiełbaski przeschły.- Wędzić na gorąco .Jeśli kiełbasy nie będą wędzone . Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni i zaparzyć .W dużym garnku zagotować wodę , Włożyć kiełbasę , zmniejszyć ogień parzyć ok 15-20 minutPo tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić kiełbasę w wodzie jeszcze ok 10 minut .Moja kiełbasa ma średnicy 9cm .