Wykonanie
Skoro za miesiąc święta, to postanowiłam, że w tym roku już wcześniej przygotuję kilka przepisów na nie. A z Wielkanocą
szynka kojarzy mi się jakoś szczególnie :-) No to
szynka... przepyszna...SKŁADNIKIok. 1,2 kg
szynki2 łyżki
soli peklowej1/2 łyżki
czosnku granulowanego1/2 łyżki suszonego
majeranku1/4 łyżki mielonego
pieprzuMięso myjemy i osuszamy, a następnie związujemy sznurkiem lub umieszczamy w siatce masarskiej.
Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi
szynkę. Następnie wkładamy ją do miski, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 80 minut (w myśl zasady 1 godzina pieczenia na 1 kg
mięsa). Upieczoną
szynkę zostawiamy w rękawie w uchylonym piekarniku aż wystygnie.