ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona (wersja II)

Szynka pieczona (wersja II)

nazwa

Wykonanie

Skoro za miesiąc święta, to postanowiłam, że w tym roku już wcześniej przygotuję kilka przepisów na nie. A z Wielkanocą szynka kojarzy mi się jakoś szczególnie :-) No to szynka... przepyszna...
SKŁADNIKI
ok. 1,2 kg szynki
2 łyżki soli peklowej
1/2 łyżki czosnku granulowanego
1/2 łyżki suszonego majeranku
1/4 łyżki mielonego pieprzu
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie związujemy sznurkiem lub umieszczamy w siatce masarskiej. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi szynkę. Następnie wkładamy ją do miski, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 80 minut (w myśl zasady 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa). Upieczoną szynkę zostawiamy w rękawie w uchylonym piekarniku aż wystygnie.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2016/02/szynka-pieczona-wersja-ii.html