ßßß Cookit - przepis na Domowy schab dojrzewający z pończochy (surowy, suszony)

Domowy schab dojrzewający z pończochy (surowy, suszony)

nazwa

Wykonanie

Kiedyś robienie domowych wędlin było dla mnie czymś normalnym. Ot przywoziło się ze wsi pół świniaka i po kilku dniach domowe szynki z pończochy, wędzony schab czy suszone kiełbasy były gotowe. Wymagało to sporo pracy i czasu, ale zawsze było warto. Dziś samodzielne robienie domowych wędlin jest dla mnie czymś na pograniczu mistycyzmu. I choć jest to chyba jedna z najprostszych kulinarnie rzeczy, przygotowując np. taki właśnie schab z pończochy naprawdę trudno jest cokolwiek zepsuć, to zawsze, gdy zrobię domowe wędliny, czuję coś, co można chyba nazwać dumą.
"- Mmmmmmm, jaka dobra szynka, gdzie kupiłaś?
- Nigdzie, sama zrobiłam" - no i jak tu się nie cieszyć?
Dziś zapraszam Was na domowy schab dojrzewający z pończochy - surowy, suszony. Uwielbiam wszelkie surowe wędliny, z tymże schabem na czele.
Jak zrobić domowy schab dojrzewający?
- kilogram schabu
- 5 łyżeczek soli
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczek pieprzu czarnego
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- łyżeczka mielonej kolendry
- garść majeranku
- główka czosnku
Schab myjemy i osuszamy. Czyścimy z tłuszczu, błonek, etc. Nacieramy dokładnie cukrem, wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Co kilka godzin odlewamy wytwarzającą się wodę.
Po wyznaczonym czasie schab wyjmujemy i opłukujemy z cukru. W moździerzu rozcieramy przeciśnięty przez praskę czosnek, z solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem i kolendrą. Tak powstałą pastą nacieramy dokładnie schab. Ponownie wkładamy go do pojemnika z przykrywką i wkładamy do lodówki na siedem dni.
Po tygodniu schab wyjmujemy z lodówki, wkładamy ostrożnie do pończochy i wieszamy go w suchym i przewiewnym miejscu. Pozostawiamy go w ten sposób na kolejne siedem dni. Jeśli lubimy wędliny bardziej wysuszone, możemy schab suszyć przez kolejne trzy dni.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/07/domowy-schab-dojrzewajacy-z-ponczochy.html