Wykonanie
Kiedyś robienie domowych
wędlin było dla mnie czymś normalnym. Ot przywoziło się ze wsi pół świniaka i po kilku dniach domowe
szynki z pończochy,
wędzony schab czy suszone
kiełbasy były gotowe. Wymagało to sporo pracy i czasu, ale zawsze było warto. Dziś samodzielne robienie domowych
wędlin jest dla mnie czymś na pograniczu mistycyzmu. I choć jest to chyba jedna z najprostszych kulinarnie rzeczy, przygotowując np. taki właśnie
schab z pończochy naprawdę trudno jest cokolwiek zepsuć, to zawsze, gdy zrobię domowe
wędliny, czuję coś, co można chyba nazwać dumą."- Mmmmmmm, jaka dobra
szynka, gdzie kupiłaś?- Nigdzie, sama zrobiłam" - no i jak tu się nie cieszyć?Dziś zapraszam Was na domowy
schab dojrzewający z pończochy - surowy, suszony. Uwielbiam wszelkie surowe
wędliny, z tymże
schabem na czele.Jak zrobić domowy
schab dojrzewający?- kilogram
schabu- 5 łyżeczek
soli- 3 łyżki
cukru- pół łyżeczek
pieprzu czarnego- pół łyżeczki
pieprzu ziołowego- łyżeczka mielonej
kolendry- garść
majeranku- główka
czosnkuSchab myjemy i osuszamy. Czyścimy z tłuszczu, błonek, etc. Nacieramy dokładnie
cukrem, wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Co kilka godzin odlewamy wytwarzającą się
wodę.Po wyznaczonym czasie
schab wyjmujemy i opłukujemy z
cukru. W moździerzu rozcieramy przeciśnięty przez praskę
czosnek, z
solą,
pieprzem czarnym i
ziołowym,
majerankiem i
kolendrą. Tak powstałą pastą nacieramy dokładnie
schab. Ponownie wkładamy go do pojemnika z przykrywką i wkładamy do lodówki na
siedem dni.Po tygodniu
schab wyjmujemy z lodówki, wkładamy ostrożnie do pończochy i wieszamy go w suchym i przewiewnym miejscu. Pozostawiamy go w ten sposób na kolejne
siedem dni. Jeśli lubimy
wędliny bardziej wysuszone, możemy
schab suszyć przez kolejne trzy dni.Smacznego!