ßßß
Kiedyś robienie domowych wędlin było dla mnie czymś normalnym. Ot przywoziło się ze wsi pół świniaka i po kilku dniach domowe szynki z pończochy, wędzony schab czy suszone kiełbasy były gotowe. Wymagało to sporo pracy i czasu, ale zawsze było warto. Dziś samodzielne robienie domowych wędlin jest dla mnie czymś na pograniczu mistycyzmu. I choć jest to chyba jedna z najprostszych kulinarnie rzeczy, przygotowując np. taki właśnie schab z pończochy naprawdę trudno jest cokolwiek zepsuć, to zawsze, gdy zrobię domowe wędliny, czuję coś, co można chyba nazwać dumą."- Mmmmmmm, jaka dobra szynka, gdzie kupiłaś?- Nigdzie, sama zrobiłam" - no i jak tu się nie cieszyć?Dziś zapraszam Was na domowy schab dojrzewający z pończochy - surowy, suszony. Uwielbiam wszelkie surowe wędliny, z tymże schabem na czele.Jak zrobić domowy schab dojrzewający?- kilogram schabu- 5 łyżeczek soli- 3 łyżki cukru- pół łyżeczek pieprzu czarnego- pół łyżeczki pieprzu ziołowego- łyżeczka mielonej kolendry- garść majeranku- główka czosnkuSchab myjemy i osuszamy. Czyścimy z tłuszczu, błonek, etc. Nacieramy dokładnie cukrem, wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Co kilka godzin odlewamy wytwarzającą się wodę.Po wyznaczonym czasie schab wyjmujemy i opłukujemy z cukru. W moździerzu rozcieramy przeciśnięty przez praskę czosnek, z solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem i kolendrą. Tak powstałą pastą nacieramy dokładnie schab. Ponownie wkładamy go do pojemnika z przykrywką i wkładamy do lodówki na siedem dni.Po tygodniu schab wyjmujemy z lodówki, wkładamy ostrożnie do pończochy i wieszamy go w suchym i przewiewnym miejscu. Pozostawiamy go w ten sposób na kolejne siedem dni. Jeśli lubimy wędliny bardziej wysuszone, możemy schab suszyć przez kolejne trzy dni.Smacznego!