Wykonanie
Rozkręcam powoli domową produkcję
Chleby,
masło,
przetwory – a dziś domowej roboty
ketchup i frytki. Te ostatnie niezbyt zdrowe z zasady, ale czasem można zgrzeszyć kulinarnie 😉
Ketchup to wg mnie mistrzostwo świata – po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie z jednej z moich ulubionych książek „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert.
Ketchup z tego przepisu to coś więcej niż tylko
cukier,
ocet i
pomidory – dzięki temu jego smak jest zdecydowanie
ketchupowy :-)) Tu wersja podstawowa, ale można poeksperymentować – dodać
papryczkę chilli lub/i
czosnek dla podkręcenia smaku. Choć moim zdaniem ta wersja nie wymaga modyfikacji.

CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/2.8Exposure1/500sISO1000CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/2.8Exposure1/500sISO1000

Składniki :6 dojrzałych
pomidorów,1
gruszka,1
jabłko,1 biała
cebula,1 łodyga
selera naciowego,1
śliwka (użyłam suszonej, nie wędzonej bo nie znalazłam świeżych),pół
papryki,50 g
octu winnego,30 g
cukru trzcinowego,20 g
gorczycy,10 g
soli,szczypta mielonego
cynamonu,szczypta mielonej
papryki,szczypta mielonych
goździków.Wykonanie :Umyć
owoce i jarzyny, pokroić wszystko dość grubo i wrzucić do rondla. Dodać
ocet,
cukier,
gorczycę,
sól i
przyprawy. Gotować na średnim ogniu przez około godzinę. Wlać do durszlaka i przecedzić. Ja po prostu wszystko zblendowałam na papkę. Odcedzony przecier przelać na patelnię i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż przecier zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Przechowywać w lodówce.FRYTKIWykonanie tych frytek jest podobne do frytek belgijskich – zalewa z
cukru i
miodu oraz podwójne smażenie. Tutaj dodatkowo mrożenie przed smażeniem.Składniki:1 kg
ziemniaków,3 łyżki
cukru,3 łyżki
miodu,
olej.Wykonanie :Obrać
ziemniaki i pokroić w paski – dość cienkie. Włożyć do zimnej
wody, aby wypłukać
skrobię i potrzymać je w niej 10 minut. Przygotować zalewę –
cukier,
miód zalać wrzątkiem (zalewa powoduje, że są chrupiące po usmażeniu). Po upływie 10 minut przełożyć do niej pokrojone
ziemniaki i znowu potrzymać 10 minut. Następnie wyjąć z zalewy i dokładnie osuszyć – np za pomocą ręcznika kuchennego. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, polać
olejem (aby się nie posklejały w zamrażarce) i włożyć do zamrażarki na około 20 minut. Podgrzewamy
olej i podsmażamy chwilę frytki – kilkanaście sekund (powinny być miękkie, ale nie zrumienione). Wyjmujemy frytki i ponownie wkładamy do rozgrzanego
oleju do zrumienienia.