ßßß Cookit - przepis na Domowy ketchup i frytki jak z McDonald`a

Domowy ketchup i frytki jak z McDonald`a

nazwa

Wykonanie

Rozkręcam powoli domową produkcję
Chleby, masło, przetwory – a dziś domowej roboty ketchup i frytki. Te ostatnie niezbyt zdrowe z zasady, ale czasem można zgrzeszyć kulinarnie 😉
Ketchup to wg mnie mistrzostwo świata – po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie z jednej z moich ulubionych książek „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert. Ketchup z tego przepisu to coś więcej niż tylko cukier, ocet i pomidory – dzięki temu jego smak jest zdecydowanie ketchupowy :-)) Tu wersja podstawowa, ale można poeksperymentować – dodać papryczkę chilli lub/i czosnek dla podkręcenia smaku. Choć moim zdaniem ta wersja nie wymaga modyfikacji.
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/500s
ISO
1000
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/500s
ISO
1000
Składniki :
6 dojrzałych pomidorów,
1 gruszka,
1 jabłko,
1 biała cebula,
1 łodyga selera naciowego,
1 śliwka (użyłam suszonej, nie wędzonej bo nie znalazłam świeżych),
pół papryki,
50 g octu winnego,
30 g cukru trzcinowego,
20 g gorczycy,
10 g soli,
szczypta mielonego cynamonu,
szczypta mielonej papryki,
szczypta mielonych goździków.
Wykonanie :
Umyć owoce i jarzyny, pokroić wszystko dość grubo i wrzucić do rondla. Dodać ocet, cukier, gorczycę, sól i przyprawy. Gotować na średnim ogniu przez około godzinę. Wlać do durszlaka i przecedzić. Ja po prostu wszystko zblendowałam na papkę. Odcedzony przecier przelać na patelnię i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż przecier zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Przechowywać w lodówce.
FRYTKI
Wykonanie tych frytek jest podobne do frytek belgijskich – zalewa z cukru i miodu oraz podwójne smażenie. Tutaj dodatkowo mrożenie przed smażeniem.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
3 łyżki cukru,
3 łyżki miodu,
olej.
Wykonanie :
Obrać ziemniaki i pokroić w paski – dość cienkie. Włożyć do zimnej wody, aby wypłukać skrobię i potrzymać je w niej 10 minut. Przygotować zalewę – cukier, miód zalać wrzątkiem (zalewa powoduje, że są chrupiące po usmażeniu). Po upływie 10 minut przełożyć do niej pokrojone ziemniaki i znowu potrzymać 10 minut. Następnie wyjąć z zalewy i dokładnie osuszyć – np za pomocą ręcznika kuchennego. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, polać olejem (aby się nie posklejały w zamrażarce) i włożyć do zamrażarki na około 20 minut. Podgrzewamy olej i podsmażamy chwilę frytki – kilkanaście sekund (powinny być miękkie, ale nie zrumienione). Wyjmujemy frytki i ponownie wkładamy do rozgrzanego oleju do zrumienienia.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2444