Wykonanie
Sezon na
jabłka w pełni, każą kupować, jeść i przerabiać
jabłka, to ja się słucham i gotuję z
jabłkami…Składniki na obiad dla 4 osób:4 kurze uda12 - 16 średnich
ziemniaków2
cebule3 kwaśne
jabłkabutelka cydru2 łyżki
olejusól, grubo mielony
pieprz,
cynamon, mielone
goździkiUda myjemy, nacinamy, smarujemy
olejem, nacieramy
przyprawami i odstawiamy na 2 godziny.
Ziemniaki obieramy,
cebulę też i kroimy na ósemki,
jabłek nie obieramy, wykrawamy tylko gniazda nasienne i też kroimy na ósemki. Wszystko układamy na blaszce, polewamy cydrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 40 minut, od czasu do czasu podlewając cydrem. Podwyższamy temperaturę i uruchamiamy grilla na ok. 15 minut, żeby udka się ładnie zrumieniły.Smacznego!