Wykonanie
W taki dzień, gdy tylko "przytul misiu" zadziała, albo w trakcie przedwiosennej diety napada ssanie na "coś
czekoladowego", gdy już już ręka sama sięga w sklepie po nutellę lub czeko-
orzecho-podobne kremy pełne wszystkiego tego czego lepiej nie jeść, skręć do alejki z
owocami i
bakaliami. Zanim zdąży się w domu zaparzyć
herbata, fantastyczna, mocno czekoladowa pasta śliwkowa będzie gotowa, tylko nie zapomnij kupić…
awokado !
Trzymam w dłoniach miseczkę obłędnej pasty czekoladowej, zupełnie bezgrzesznej, wegańskiej, bezglutenowej. Oblizuję łyżeczkę,
potem kolejną, jestem na randce z
Frankiem Sinatrą . I'm a Which! Posłuchajcie "Whichcraft" …Kocham
awokado po prostu do obłędu! Kiedyś jadałam je prosto ze skórki, łyżeczką, wybierając po odrobinie
musztardę ziarnistą, którą wkładałam do zagłębienia po pestce.
Potem przyszło zafascynowanie guacamole i wszelkimi meksykańskimi zawijańcami, do których
awokado tak fantastycznie pasowało. Och i jeszcze moja ukochana
sałatka z
awokado kurczakiem,
granatem i
orzechowym dressingiem ! Od
trzech lat od listopada do maja, co miesiąc przyjeżdża do mnie siatka
awokado prosto z Sycylii. Nim kolejna partia dojrzeje w koszu na oknie, ułożona
między jabłkami, by szybciej "doszła", kupuję
szpinak, piekę
paprykę,
kurczaka, szukam w lodówce
sera pleśniowego albo zamrożonych
kurek. Z
awokado robię fantastyczną
sałatkę z
pomarańczami albo słynną amerykańską cobb salad . Podaję
awokado z gorącymi
kurkami i
szpinakiem jako ciepłą przekąskę, a na śniadanie szykuję pastę z
awokado z
wędzoną rybą albo
bagietkę z
awokado i
wędzonym łososiem .Na romantyczne randki przy
stole świetnie sprawdzi się tatar z
łososia z
awokado i
miodowo-pomarńczowa emulsją . Gdy rozhula się wiosna już na dobre, będzie
sałatka krzepka - z
kalarepką i
zielonymi szparagami, świetnie oczyszczający koktajl na bazie
awokado z
ananasem i siemieniem a w sezonie dojrzałych
gruszek grillowane halloumi z
awokado i
gruszką .Ale teraz czas na deser, albo słodkie śniadanie - cudowną pastę
czekoladowo-śliwkowa z
awokado . Cudowną!
Na zdjęciu powyżej są w zasadzie wszystkie składniki pasty
czekoladowo-śliwkowej,
serio! Dla tych, którzy raczej słodko, niż wytrawnie pewnie przyda się łyżeczka prawdziwego
miodu, a dla wielbicieli ziarnistych struktur - garść
płatków migdałowych. Wystarczy 5 minut, by fantastyczna pasta
czekoladowo-śliwkowa z
awokado była gotowa. To szybciej niż zaparzenie
herbaty!1 dojrzałe
awokado (ok 200g miąższu)100g
śliwek kalifornijskich25g ciemnego, niesłodzonego
kakao (można zastąpić karobem)opcjonalnie:- 1 łyżeczka
miodu- 70g
płatków migdałowychWszystkie składniki wrzuć do małego malaksera lub blendera, zmiksuj na gładką pastę i gotowe! Pasta cudownie smakuje wyjadana tak po prostu, łyżeczką, ale jest świetna do gofrów, naleśników, na chrupiącą, jeszcze ciepłą grzankę, a także jako nadzienie do kruchych babeczek. Koniecznie spróbujcie!