Wykonanie
Uwielbiam ten krem za to, że jest niezwykle szybki w przygotowaniu i zarazem niezwykle pyszny. W smaku trochę przypomina mi
kremy czekoladowe, które można kupić w sklepach, jednak ten jest o wiele zdrowszy. Przygotowuję go bardzo często, więc ręczę za to, że nie da się go zepsuć;)Krem najczęściej dodaję do owsianek (po ugotowaniu) czy
kasz na słodko, naleśników, placuszków i
pieczywa.Ilość
miodu i
kakao, którą podałam w przepisie można oczywiście zmieniać w zależności od naszych preferencji.Składniki:
awokado, mocno dojrzałe2 czubate łyżeczki
kakao dobrej jakości4-5 łyżeczek
mioduAwokado dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i wyjmujemy pestkę. Blendujemy je, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy
kakao i
miód, ponownie miksujemy.Teraz najsmaczniejszy krok- degustujemy i w razie konieczności słodzimy:)Krem przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku, w lodówce, przez nie więcej niż kilka dni.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować
krem czekoladowy z
awokado, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze- jest
owocem, który zawiera najwięcej kalorii, witaminy C, E, A oraz potas i luteinę mającą dobry wpływ na nasz wzrok,
kakao jest bogate w żelazo, magnez, chrom, ponadto jego składniki poprawiają pracę mózgu i pamięć krótkotrwałą.