ßßß Cookit - przepis na Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten krem za to, że jest niezwykle szybki w przygotowaniu i zarazem niezwykle pyszny. W smaku trochę przypomina mi kremy czekoladowe, które można kupić w sklepach, jednak ten jest o wiele zdrowszy. Przygotowuję go bardzo często, więc ręczę za to, że nie da się go zepsuć;)
Krem najczęściej dodaję do owsianek (po ugotowaniu) czy kasz na słodko, naleśników, placuszków i pieczywa.
Ilość miodu i kakao, którą podałam w przepisie można oczywiście zmieniać w zależności od naszych preferencji.
Składniki:
awokado, mocno dojrzałe
2 czubate łyżeczki kakao dobrej jakości
4-5 łyżeczek miodu
Awokado dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i wyjmujemy pestkę. Blendujemy je, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao i miód, ponownie miksujemy.
Teraz najsmaczniejszy krok- degustujemy i w razie konieczności słodzimy:)
Krem przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku, w lodówce, przez nie więcej niż kilka dni.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować krem czekoladowy z awokado, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze- jest owocem, który zawiera najwięcej kalorii, witaminy C, E, A oraz potas i luteinę mającą dobry wpływ na nasz wzrok,
kakao jest bogate w żelazo, magnez, chrom, ponadto jego składniki poprawiają pracę mózgu i pamięć krótkotrwałą.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/krem-czekoladowy-z-awokado.html