ßßß
Składniki1 polędwiczka wieprzowa QAFP (40dag)Świeży tymianekOlej rzepakowy RapsoSól, pieprz do smakuPuree selerowo-ziemniaczane1 średni seler2 średniej wielkości ziemniaki1 łyżeczka masła1 łyżeczka śmietanySól, pieprz, gałka muszkatołowa i imbir do smakuGrillowane warzywa1 pietruszka1 mały ziemniakolej rzepakowy RapsoSos grzybowy2 cebulki szalotkiKilka suszonych prawdziwkówSol, pieprz do smaku1 listek laurowy2 ziarenka ziela angielskiegoSos z pieczonej polędwiczki.DekoracjeOlej rzepakowy pietruszkowy Rapso.Kiełki rzodkiewkiŚwieży tymianekPomidory koktajlowe.
WykonaniePolędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy Rapso obsmażamy z każdej strony. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.Sos grzybowyNa oleju rzepakowym szklimy pokrojoną szalotkę. Grzyby drobno kroimy następnie moczymy około 30 minut osączamy dodajemy do szalotki chwilę smażymy, następnie dodajemy sos z pieczonej polędwiczki ¼ szkl wody, ziele angielskie, listek laurowy, redukujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Puree z selera i ziemniakówWarzywa korzenne obieramy, gotujemy na parze. Ugotowane seler i ziemniaki przekładamy do miski, dodajmy masło, śmietanę gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały sól dokładnie miksujemy blenderem dodajemy. Jak będzie za gęste można dodać mleko.Grillowane warzywaWarzywa korzenne gotujemy al dente na parze. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę olej rzepakowego Raspo następnie grillujemy warzywa.PodanieNa talerz wykładamy puree selerowo-zmienaczane, porcję polędwicy, grillowane warzywa, sos grzybowy całość skrapiamy olejem rzepakowym pietruszkowym Rapso.