ßßß Cookit - przepis na Sos grzybowy

Sos grzybowy

nazwa

Wykonanie

Ta wyborna, lekka potrawa pozostawia duże pole dla kulinarnej wyobraźni. Do przygotowania dania wykorzystałam zdrowe produkty najwyższej jakości. Polędwiczki możemy przygotować na świąteczny obiad, romantyczną kolację. Co ważne jest zdrowe, pełne smaków pyszne.:) Przygotowanie zgodnie z regułami pozwala się zakochać :)
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa QAFP (40dag)
Świeży tymianek
Olej rzepakowy Rapso
Sól, pieprz do smaku
Puree selerowo-ziemniaczane
1 średni seler
2 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka śmietany
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa i imbir do smaku
Grillowane warzywa
1 pietruszka
1 mały ziemniak
olej rzepakowy Rapso
Sos grzybowy
2 cebulki szalotki
Kilka suszonych prawdziwków
Sol, pieprz do smaku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Sos z pieczonej polędwiczki.
Dekoracje
Olej rzepakowy pietruszkowy Rapso.
Kiełki rzodkiewki
Świeży tymianek
Pomidory koktajlowe.
Wykonanie
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy Rapso obsmażamy z każdej strony. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.
Sos grzybowy
Na oleju rzepakowym szklimy pokrojoną szalotkę. Grzyby drobno kroimy następnie moczymy około 30 minut osączamy dodajemy do szalotki chwilę smażymy, następnie dodajemy sos z pieczonej polędwiczki ¼ szkl wody, ziele angielskie, listek laurowy, redukujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Puree z selera i ziemniaków
Warzywa korzenne obieramy, gotujemy na parze. Ugotowane seler i ziemniaki przekładamy do miski, dodajmy masło, śmietanę gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały sól dokładnie miksujemy blenderem dodajemy. Jak będzie za gęste można dodać mleko.
Grillowane warzywa
Warzywa korzenne gotujemy al dente na parze. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę olej rzepakowego Raspo następnie grillujemy warzywa.
Podanie
Na talerz wykładamy puree selerowo-zmienaczane, porcję polędwicy, grillowane warzywa, sos grzybowy całość skrapiamy olejem rzepakowym pietruszkowym Rapso.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2015/02/poledwiczka-wieprzowa-podana-z.html