Przyszedł czas na kolejną pyszną zupkę na blogu. Zupę robiła Ania i jak na taką prostą zupkę była rewelacyjna. W połączeniu z tagliatelle z cukinii smak był niesamowity. Polecam wszystkim smaczną i wiosenną zupę krem z cukinii .Składniki :- 1 kg cukinii plus 1 mała sztuka na tagliatelle- 4 duże ziemniaki- 1 cebula- 2 pietruszki- 6 szt ziela angielskiego- listek laurowy- 1.5 łyżki Vegety- 1 łyżka gałki muszkatołowej- kawałek świeżego imbiru- sól- pieprz- 100 ml śmietany- łyżka masła- łyżka oliwyPrzygotowanie:1. Cebulę i imbir obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem oliwy.2. Cukinię myjemy, bez obierania kroimy w grubszą kostkę.3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.4. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka zalewamy 2 litrami wody dodajemy Vegetę , listek laurowy oraz ziele angielskie gotujemy do miękkości warzyw ( ok. 20-25 min)5. W tym czasie nasze cukinie myjemy i obieraczką do warzyw strugamy cienkie długie plasterki.6. Z ugotowanej zupy wyławiamy ziele angielskie i listek laurowy, zabielamy śmietaną i miksujemy wszystko na gładki krem. Doprawiamy do smaku soląpieprzem i gałką muszkatołową.7. Do gorącej zupy wrzucamy cieniutkie paseczki cukinii i zostawiamy w niej na 5 min by zmiękły przelewamy do talerzy i gotowe.S M A C Z N E G O ! ! !