Wykonanie
Czekoladowy deser z
czekoladowym ganache, z
wiśniami w niezwykłym wydaniu. Zaskoczy niejednego konesera tego typu słodkości. Polewając
czekoladowe wieczko gorącym sosem
czekolada pod nim roztopi się i zaleje wnętrze, tak aby wszystkie smaki tworzyły idealną całość.

składniki
biszkopt czekoladowy:3
jajka1/4 szkl
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szkl
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
kakaosos
wiśniowy:1/2 szkl
wiśni mrożonych nadwiślanka lub świeżych nadwiślanka1/2 szkl
wiśni z
wiśniówki25 ml
wiśniówki1 opak
cukru waniliowegomielony
kardamon do smaku
imbir do smaku do smaku
sok z cytryny do smakukrem :100 g
serka homogenizowanego naturalnego50 g
serka mascarpone1-2łyżeczki
cukru pudrusok z limonkiGanache
czekoladowe:100 g
gorzkiej czekolady80 ml rzadkiej
śmietany kremówki 30-36%dodatkowo:100g ciemnej
czekoladykieliszek
wiśniówkimięta lub
melisa
Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dodajemy
cukier miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy
żółtka stale miksując.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia Jan Niezbędny i wylewamy masę
biszkoptową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min lub do tzw suchego patyczka. W wystudzonym
biszkopcie foremką lub rantem wycinamy koło ok 8 cm, a w nim mniejsze koło ok 6 cm.sos
wiśniowy:Do garnka wkładamy
wiśnie dodajemy
wiśniówkę i
cukier waniliowy,
kardamon,
imbir i
sok z cytryny do smaku. Gotując redukujemy o połowę ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.Krem:Do miski wkładamy
ser mascarpone i
ser homogenizowany naturalny dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku
cukrem i
sokiem z limonki.Ganache
czekoladowe:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz w tuż przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą)
czekoladę zalewamy gorącą
śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.
Czekoladowe wieczko:
Czekoladę temperujemy. Najprostszym sposobem jest temperowanie jej w mikrofali. Wsypujemy posiekaną
czekoladę do miski, rozpuszczamy ją przy użyciu mocy max 800W, w kilku podejściach. Wyjmując i mieszając
czekoladę co ok 20 s. Mieszamy do momentu kiedy tylko drobne kawałki
czekolady będą widoczne. Wówczas wyjmujemy
czekoladę z mikrofali i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Na papierze do pieczenia Jan Niezbędny odrysowujemy większe koło od tego jakie wycinaliśmy z
biszkoptu. Odwracamy papier na drugą stronę i cienką warstwą
czekolady smarujemy nasz okrąg i wkładamy do lodówki.Okrąg z
biszkoptu ustawiamy na talerzu nasączamy go
wiśniówką i wkładamy na dno
wiśnie z sosem, ok ½ wysokości. Przykrywamy zastygniętym wieczkiem z
czekolady i dekorujemy kremem
serowym. Gorące ganache podajemy w sosjerce i po postawieniu deseru cienkim strumieniem wlewamy je na wieczko z
czekolady.