ßßß
składnikibiszkopt czekoladowy:3 jajka1/4 szkl cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 szklanki mąki pszennej1/4 szkl mąki ziemniaczanej2 łyżeczki kakaosos wiśniowy:1/2 szkl wiśni mrożonych nadwiślanka lub świeżych nadwiślanka1/2 szkl wiśni z wiśniówki25 ml wiśniówki1 opak cukru waniliowegomielony kardamon do smakuimbir do smaku do smakusok z cytryny do smakukrem :100 g serka homogenizowanego naturalnego50 g serka mascarpone1-2łyżeczki cukru pudrusok z limonkiGanache czekoladowe:100 g gorzkiej czekolady80 ml rzadkiej śmietany kremówki 30-36%dodatkowo:100g ciemnej czekoladykieliszek wiśniówkimięta lub melisa
Wykonanie:Biszkopt czekoladowy:Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dodajemy cukier miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy żółtka stale miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia Jan Niezbędny i wylewamy masę biszkoptową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min lub do tzw suchego patyczka. W wystudzonym biszkopcie foremką lub rantem wycinamy koło ok 8 cm, a w nim mniejsze koło ok 6 cm.sos wiśniowy:Do garnka wkładamy wiśnie dodajemy wiśniówkę i cukier waniliowy, kardamon, imbir i sok z cytryny do smaku. Gotując redukujemy o połowę ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.Krem:Do miski wkładamy ser mascarpone i ser homogenizowany naturalny dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z limonki.Ganache czekoladowe:Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz w tuż przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą) czekoladę zalewamy gorącą śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.Czekoladowe wieczko:Czekoladę temperujemy. Najprostszym sposobem jest temperowanie jej w mikrofali. Wsypujemy posiekaną czekoladę do miski, rozpuszczamy ją przy użyciu mocy max 800W, w kilku podejściach. Wyjmując i mieszając czekoladę co ok 20 s. Mieszamy do momentu kiedy tylko drobne kawałki czekolady będą widoczne. Wówczas wyjmujemy czekoladę z mikrofali i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Na papierze do pieczenia Jan Niezbędny odrysowujemy większe koło od tego jakie wycinaliśmy z biszkoptu. Odwracamy papier na drugą stronę i cienką warstwą czekolady smarujemy nasz okrąg i wkładamy do lodówki.Okrąg z biszkoptu ustawiamy na talerzu nasączamy go wiśniówką i wkładamy na dno wiśnie z sosem, ok ½ wysokości. Przykrywamy zastygniętym wieczkiem z czekolady i dekorujemy kremem serowym. Gorące ganache podajemy w sosjerce i po postawieniu deseru cienkim strumieniem wlewamy je na wieczko z czekolady.