Wykonanie
Intensywne, aromatyczne i czarne od
kakao spody, nasiąknięte
wiśniówką, delikatny,
mleczno czekoladowy krem, z akcentami ciemnej
czekolady i świeże, pyszne i bardzo kwaśne
wiśnie. Czego chcieć więcej? Widelca i talerzyka.
Wiśnia i
czekolada to jedno z tych połączeń w kuchni, bez których trudno mi się obejść. Uwielbiam głęboki i cudownie aksamitny aromat ciemnej
czekolady, ziemistość
kakao, delikatność
mlecznej czekolady i kwaśność
wiśni. I choć każdy z tych składników osobno jest wyjątkowy, to razem tworzą coś naprawdę wspaniałego. A odrobina
alkoholu podnosi temperaturę uczuć w deserze. Kocham to, jak stąd do księżyca i z powrotem.Jeżeli znacie to połączenie, to wiecie o czym mówię, jeżeli jeszcze nie znacie koniecznie musicie spróbować.Ciasto:5
jajek3/4 szkl
cukru3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
skrobii kukurydzianej1/4 szkl
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl
wiśniówkiKrem:5
żółtek8 łyżek
cukru pudru500 g
serka mascarpone100 g
gorzkiej czekolady100 g
mlecznej czekolady500 g świeżych wydrylowanych
wiśniCiasto:-
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier i cały czas mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym
żółtku. Wyłączamy robota. Przesiewamy
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 160 C przez 45 minut bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika z wysokości 40 cm zrzucamy ciasto dnem do podłogi. Tak, aby spód blaszki odbił się od niej. Przeczytałam kiedyś o tym na blogu Moje Wypieki i robię ta teraz z prawie każdym
spodem do
tortów. Zostawiamy do wystygnięcia.Krem:-
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem na kogel
mogel. Masa musi być puszysta i prawie biała. Następnie stopniowo dodajemy
serek, cały czas mieszamy.
Czekoladę roztapiamy na kąpielą
wodną i studzimy. Ostudzoną dodajemy do masy z
jajek i
serka. Odkładamy 1/3 masy do dekoracji. Następnie dokładamy do 2/3 odsączone
wiśnie. Całość mieszamy.Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Dwie spodnie nasączamy
wiśniówką i przekładamy kremem. Dekorujemy wg własnego upodobania. Ale idealnie sprawdza się po prostu
czekolada.Smacznego:)

