Wykonanie
Efektowne, rozpływające się w ustach
kakaowe ciasto kruche, wypełnione soczystą
gruszką oraz kremem z
białej czekolady,
mascarpone i
jajek.Ciasto pięknie prezentuje się po przekrojenie, cieszy oko i podniebienie.


Składniki:Ciasto kruche:150g.
masła 82%2
żółtka1/2 szklanki
cukru3 łyżki prawdziwego
kakao300g.
mąki pszennejKrem:200g.
białej czekolady250g.
mascarpone2
jajkaDodatkowo:3-4
gruszkicukier puder do oprószenia ciastaPrzygotowanie:Ciasto kruche:
Masło posiekać z
cukrem oraz
kakao.Dodać
żółtka, wsypać
mąkę.Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min do lodówki.Krem:
Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą
wodną, wystudzić.
Żółtka utrzeć z
cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę.Do
żółtek dodać
białka mascarpone oraz
białą czekoladę.Zmiksować do połączenia się składników.
Gruszki obrać, odciąć korzonki.Ciasto kruche rozwałkować cienko na papierze do pieczenia.Wyłożyć nim keksówkę, naciąć odstające boki.W cieście umieścić
gruszki, wlać
krem czekoladowy.Pozostałe skrawki ciasta kruchego porwać na małe kawałki , posypać po wierzchu kremu.Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Pozostawić do wystudzenia , schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.


Smacznego