ßßß

Jestem czekoladoholikiem, nieuleczalnym. Czekoladowy fondant spróbowałam parę lat temu w restauracji i można powiedzieć, że była to miłość od pierwszego zjedzenia :) Kwestią czasu było odtworzenie tego smaku w domu. Idealny deser powinien mieć ładną skorupkę z ciasta i delikatnie lejący gęsty środek. Uzyskanie idealnego fondant wymaga czasem paru prób- w zależności od piekarnika czas pieczenia może być nieco dłuższy lub krótszy. Ważne jest by użyć składników dobrej jakości- tutaj zamienniki się nie sprawdzą.SKŁADNIKI: (2 kokilki)62 g czekolady (minimum 60% kakao)62 g masła2 łyżki cukru pudru1 łyżka mąki pszennej1 jajko1 żółtkomasło do wysmarowania kokilekkakao do wysypania kokilekMasło i czekoladę rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać z cukrem. Do masy jajecznej dodać masło z czekoladą i mąkę. Dobrze wymieszać. Kokilki wysmarować masłem i obsypać kakao. Masę przełożyć do kokilek, piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 7-8 minut. Delikatnie przełożyć na talerz i podawać ciepłe.
