Wykonanie
Uwielbiam serniki,tym razem zdecydowałam sie na eksperyment upiec sernik warstwowy.Pomysł był na sernik dwukolorowy,podczas robienia pomyślałam ze można zrobić trzy warstwy
czekoladowe z moimi ulubionymi składnikami jednym z nich jest
olej rzepakowy które wykorzystuje na co dzień..
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi.,który wpływa na urodę.I to był strzał w dziesiątkę.Sernik wyszedł idealny bardzo
czekoladowy, wilgotny rozpływający się w ustach. Przepyszny na zimowe wieczory z filiżanką naszej ulubionej
kawy i
herbaty.

Przepis pochodzi ze strony max kuchnie. klikSkładnikina kruchy spód3 szkl
mąki2 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szkl
cukru pudru trzcinowego1 kostka
margaryny3 łyżki
kakao3jajkamasa serowa1.2 kg
sera dobrego
sera6
jajek1
budyń śmietankowy1
budyń czekoladowy1
czekolada gorzka3 łyżki
kaszy manny1
aromat pomarańczowy200g
cukru pudru400 ml
mleka200 ml
oleju rzepakowegoDekoracje1
czekolada gorzka1
gruszkaowoce
Wykonanieciasto kruchePrzesianą
mąkę wsypujemy na stolnicę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
kakao Do składników suchych dodajemy
margarynę i
jajka zagniatamy ciasto.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na nią rozkładamy ciasto kruche, nakłuwamy widelcem posypujemy
bułką tarką władamy do zamrażalki na pół godzinyMasa serowaDo miski wkładamy
twaróg,
żółtka,
cukier puder,
cukier waniliowy,
kaszę mannę, wlewamy
mleko i
olej dokładnie ucieramy ręcznie.Masę dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy
budyń śmietanowy do drugiej
budyń czekoladowy dokładnie mieszamy.
Białka oddzielamy od
żółtek ubijamy pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę
cukru pudru.Ubitą pianę dzielimy na pół i dodajemy do każdej części masy serowej,delikatnie mieszamy łyżką. Masę z
budyniem czekoladowym dzielimy na pół, do jednej dodajemy przestudzoną roztopioną
czekoladę Konsystencja masy serowej zależy od jakości
sera,w przypadku rzadkiej masy możemy dodatkowo dodać łyżkę
kaszy manny.Piekarnik nastawiamy na 180stopni,ciasto kruche podpiekamy w piekarniku.Na przygotowaną wcześniej ciasto, wylewamy masę
czekoladą z
czekoladą, następnie masę
czekoladą w
budyniem, na koniec masę białą Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione
wodą, następnie wstawiamy tortownicę z sernikiem na kratkę.Pierwsze 15 minut pieczemy 180 stopniach następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 105 minut sernik studzimy wstawiamy na noc do lodówki lub w chłodne miejsce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej następnie wylewamy na sernik robimy dekoracje z
gruszki owoców i
orzechów włoskich.