ßßß
Przepis pochodzi ze strony max kuchnie. klikSkładnikina kruchy spód3 szkl mąki2 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl cukru pudru trzcinowego1 kostka margaryny3 łyżki kakao3jajkamasa serowa1.2 kg sera dobrego sera6 jajek1 budyń śmietankowy1 budyń czekoladowy1 czekolada gorzka3 łyżki kaszy manny1 aromat pomarańczowy200g cukru pudru400 ml mleka200 ml oleju rzepakowegoDekoracje1 czekolada gorzka1 gruszkaowoce
Wykonanieciasto kruchePrzesianą mąkę wsypujemy na stolnicę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao Do składników suchych dodajemy margarynę i jajka zagniatamy ciasto.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na nią rozkładamy ciasto kruche, nakłuwamy widelcem posypujemy bułką tarką władamy do zamrażalki na pół godzinyMasa serowaDo miski wkładamy twaróg, żółtka,cukier puder,cukier waniliowy, kaszę mannę, wlewamy mleko i olej dokładnie ucieramy ręcznie.Masę dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy budyń śmietanowy do drugiej budyń czekoladowy dokładnie mieszamy.Białka oddzielamy od żółtek ubijamy pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru.Ubitą pianę dzielimy na pół i dodajemy do każdej części masy serowej,delikatnie mieszamy łyżką. Masę z budyniem czekoladowym dzielimy na pół, do jednej dodajemy przestudzoną roztopioną czekoladę Konsystencja masy serowej zależy od jakości sera,w przypadku rzadkiej masy możemy dodatkowo dodać łyżkę kaszy manny.Piekarnik nastawiamy na 180stopni,ciasto kruche podpiekamy w piekarniku.Na przygotowaną wcześniej ciasto, wylewamy masę czekoladą z czekoladą, następnie masę czekoladą w budyniem, na koniec masę białą Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą, następnie wstawiamy tortownicę z sernikiem na kratkę.Pierwsze 15 minut pieczemy 180 stopniach następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 105 minut sernik studzimy wstawiamy na noc do lodówki lub w chłodne miejsce.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej następnie wylewamy na sernik robimy dekoracje z gruszki owoców i orzechów włoskich.