ßßß Cookit - przepis na Kulinarna Akademia Książęcego

Kulinarna Akademia Książęcego

nazwa

Wykonanie

W połowie lipca, w pewne upalne po południe uczestniczyłam razem z moją towarzyszką Ewcią w bardzo fajnych warsztatach "Kulinarnej Akademii Książęcego". Warsztaty podzielone były na dwa panele: kurs degustacji piwa oraz warsztaty kulinarne.
Spotkanie rozpoczęliśmy rozmowami na temat kultury piwa, które poprowadził sensoryk i trener piwny Marek Gogola. Uczyliśmy się profesjonalnej degustacji piwa i dowiedzieliśmy się, że np. Książęce Ciemne Łagodne wydobywa smak deserów, Czerwony Lager spisze się w daniach kuchni polskiej, Książęce Ryżowe idealnie nada się podczas upałów, a Pszeniczne podkreśla smak drobiu i ryb.
Po piwnej części przeszliśmy do gotowania pod okiem Szefa Kuchni Jurka Sobieniaka, Andrzeja Andrzejczaka i .... . Przygotowaliśmy dania z dodatkiem piwa lub dedykowane konkretnym wariantom Książęcego. Razem z Ewą przygotowywałyśmy ceviche - czyli rodzaj sałatki z marynowaną rybą (u nas łosoś) w soku z limonki z dodatkiem czerwonej cebuli, kwaśnych jabłek, papryczki chilli, miodu podawaną z galaretką z soku brzozy. Wzięłyśmy się też za zrobienie salsy pomidorowej.
Steki z selera z serem bursztynem w formie koszyczka.
Salsa pomidorowa na ostro z jeżyną, dorszem i porzeczkami.
Ceviche z łososia z jabłkami i miodową galaretką z soku z brzozy.
Udziec z indyka z marchewką i fasolką.
Podpłomyki z pastą białej fasoli z suszonymi pomidorami i salsą z bakłażana oraz rukolą.
Karczek w sosie śliwkowym z kruszonką anyżową z pumpernikla.
Waniliowe lody z prażonymi orzechami w piwnym karmelu z porzeczką.
Wszystkie dania były wybitnie dobre i rozpływające się w ustach :). Dziękuję prowadzącym za genialne warsztaty :).
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/08/kulinarna-akademia-ksiazecego.html