Wykonanie
W połowie lipca, w pewne upalne po południe uczestniczyłam razem z moją towarzyszką Ewcią w bardzo fajnych warsztatach "Kulinarnej Akademii Książęcego". Warsztaty podzielone były na dwa panele:
kurs degustacji
piwa oraz warsztaty kulinarne.
Spotkanie rozpoczęliśmy rozmowami na temat kultury
piwa, które poprowadził sensoryk i trener
piwny Marek Gogola. Uczyliśmy się profesjonalnej degustacji
piwa i dowiedzieliśmy się, że np. Książęce Ciemne Łagodne wydobywa smak deserów, Czerwony Lager spisze się w daniach kuchni polskiej, Książęce
Ryżowe idealnie nada się podczas upałów, a Pszeniczne podkreśla smak drobiu i ryb.
Po
piwnej części przeszliśmy do gotowania pod
okiem Szefa Kuchni
Jurka Sobieniaka, Andrzeja Andrzejczaka i .... . Przygotowaliśmy dania z dodatkiem
piwa lub dedykowane konkretnym wariantom Książęcego. Razem z Ewą przygotowywałyśmy ceviche - czyli rodzaj sałatki z marynowaną
rybą (u nas
łosoś) w
soku z limonki z dodatkiem
czerwonej cebuli, kwaśnych
jabłek,
papryczki chilli,
miodu podawaną z
galaretką z soku brzozy. Wzięłyśmy się też za zrobienie salsy pomidorowej.
Steki z
selera z
serem bursztynem w formie koszyczka.
Salsa pomidorowa na ostro z
jeżyną,
dorszem i
porzeczkami.
Ceviche z
łososia z
jabłkami i
miodową galaretką z soku z brzozy.
Udziec z
indyka z
marchewką i
fasolką.
Podpłomyki z pastą
białej fasoli z
suszonymi pomidorami i salsą z
bakłażana oraz
rukolą.
Karczek w
sosie śliwkowym z kruszonką
anyżową z pumpernikla.
Waniliowe lody z prażonymi
orzechami w piwnym karmelu z
porzeczką.
Wszystkie dania były wybitnie dobre i rozpływające się w ustach :). Dziękuję prowadzącym za genialne warsztaty :).