Wykonanie
Jeśli masz w domu
jabłka, które się już lekko zestarzały, wspaniale! Możesz z nich ugotować kompot. Z połączenia
trzech składników:
jabłek, soku z
porzeczek (bo
owoce wykorzystałam do sosu) i
miodu, powstał bardzo zdrowy, orzeźwiający i pełny witamin
napój . Jego smak jest kwaskowy z nutą
słodyczy.
Porzeczki pochodzą z ogrodu moich rodziców. Tak lubię ten kompot, że wypijam i zjadam
jabłka jeszcze na ciepło. Duży zastrzyk witaminy C. Polecam każdemu!
Składniki na 1 litr kompotu:4 duże
jabłka1 słoik soku z
porzeczek2-3 łyżki
mioduSposób przygotowania:
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Do 1,5 l wrzącej
wody wrzuć
jabłka, niech się gotują parę minut, następnie wlej sok z
porzeczek oraz
miód. Gotuj do momentu, aż
jabłka będą miękkie. Ja gotuję ok 10 min. Na zdrowie!