Wykonanie
Czekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem
truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do
truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada była wyjątkowo smaczna, dlatego też piekłam ją dwa
razy z
rzędu. Pierwszy krem przygotowałam na bazie
serka mascarpone z dodatkiem
bitej śmietany i odrobiny
żelatyny. Za drugim razem
serek mascarpone połączyłam z
białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu
truskawkowego zapewnił delikatny
truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką
jadłam. Bardzo polecam!
Składniki na roladę
biszkoptową:3
jajka L50 g
mąki50 g
mączki kukurydzianej20 g ciemnego
kakao110 g
cukru lub
ksylitoluszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
serka mascarpone250 g
śmietany kremówki200 g
truskawek1 łyżeczka
soku z cytryny3 łyżki
cukru pudru2 listki
żelatyny250 g
serka mascarpone250 g
białego serka200 g
truskawek3 łyżki
cukru pudrusok z cytrynyDoatkowo:80 g ciemnej
czekolady4 łyżki
mlekaWykonanie:piekarnik nastawić na 200`C. Obie
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia wymieszać.
Jajka ze szczyptą
soli i
cukrem ubić na puszysty, biały kogel-
mogel. Mieszankę
mąki przesiać do ciasta w 3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułkąciasto wyłożyć porcjami na blachę ( 40x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej
szynie 10 minut. Gorący
biszkopt wyłożyć na przygotowana ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć i gorący
biszkopt zwinąć w rolkę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego
boku. Pozostawić do wystudzenia
truskawki umyć, odszypułkować, następnie zmiksować z 1 łyżką
cukru pudru i
sokiem z cytryny. Wcześniej namoczyć 2 listki
żelatyny w zimnej wodzie, następnie odsączoną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej
wody.
Żelatynę połączyć z musem
truskawkowym.
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać
cukier puder i wlewając porcjami
bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus
truskawkowy z
żelatynąbiszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Przy pomocy ściereczki na powrót zrolować go i umieścić w lodówce do stężenia kremu.podgrzać
mleko. Do gorącego
mleka dodać pokruszoną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować roladę. Wyłożyć na paterę i schłodzić polewę przed podaniemSMACZNEGO !