ßßß
Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm.Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):4 jajka125 g mąki125 g drobnego cukru do wypiekówszczypta proszku do pieczeniaszczypta soli4 łyżki gorącej wody2 barwniki spożywcze w żelu (lub jeden, lub kakao)2 jednorazowe woreczki cukiernicze, lub zwykłe wytrzymałe, nowe woreczki odpowiedniej wielkości
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody.Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką.Ciasto podzielić na 2 równe części. Do każdej części wykałaczką dodać trochę barwnika i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Każdą część przełożyć do osobnego woreczka (końcówkę odciąć dopiero po przygotowaniu brytfanki – średnica otworu 0 , 5- 1 cm).Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby później można było złapać boki papieru i wyciągnąć ciasto z blaszki.Z pierwszego worka wyciskać zygzakowy wzorek w odstępach około 1 , 5 cm .Ciasto z drugiego worka wycisnąć w zyg-zak w wolnych miejscach.Piec w temperaturze 180 stopni przez 13 minut.
Ciepłe ciasto trzymając brzegi papieru wyciągnąć z brytfanki, obrócić i ściągnąć delikatnie papier.
Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto strona, z której odklejony był papier do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu (rolada będzie tak długa, jak dłuższy bok brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masa śmietankowa:400 ml śmietany kremówki 36%4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki soku z cytryny1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody10 truskawek przekrojonych na 4 częściRozpuszczoną żelatynę przestudzić.Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej miksując wlać żelatynę cienkim strumieniem.Na „rozłożone” ciasto rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć truskawki. Ponownie zwinąć całość tym razem owijając roladę papierem na zewnątrz już po zwinięciu. Ciasto włożyć do lodówki minimum na 2 godziny.