Wykonanie
Prosta rolada biszkoptowa z
bitą śmietaną i
truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić
kakao.
Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm.Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):4
jajka125 g
mąki125 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 łyżki gorącej
wody2
barwniki spożywcze w żelu (lub jeden, lub
kakao)2 jednorazowe woreczki cukiernicze, lub zwykłe wytrzymałe, nowe woreczki odpowiedniej wielkości
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej
wody.
Białka ubić na sztywno, dodać do
żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo
mąkę i mieszać delikatnie szpatułką.Ciasto podzielić na 2 równe części. Do każdej części wykałaczką dodać trochę barwnika i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Każdą część przełożyć do osobnego woreczka (końcówkę odciąć dopiero po przygotowaniu brytfanki – średnica otworu 0 , 5- 1 cm).Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby później można było złapać boki papieru i wyciągnąć ciasto z blaszki.Z pierwszego worka wyciskać zygzakowy wzorek w odstępach około 1 , 5 cm .Ciasto z drugiego worka wycisnąć w zyg-zak w wolnych miejscach.Piec w temperaturze 180 stopni przez 13 minut.
Ciepłe ciasto trzymając brzegi papieru wyciągnąć z brytfanki, obrócić i ściągnąć delikatnie papier.
Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto strona, z której odklejony był papier do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu (rolada będzie tak długa, jak dłuższy bok brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masa śmietankowa:400 ml
śmietany kremówki 36%4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytryny1,5 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej
wody10
truskawek przekrojonych na 4 częściRozpuszczoną
żelatynę przestudzić.
Śmietaną ubić na sztywno z
cukrem pudrem, dodać
sok z cytryny i dalej miksując wlać
żelatynę cienkim strumieniem.Na „rozłożone” ciasto rozsmarować
bitą śmietanę i ułożyć
truskawki. Ponownie zwinąć całość tym razem owijając roladę papierem na zewnątrz już po zwinięciu. Ciasto włożyć do lodówki minimum na 2 godziny.