ßßß Cookit - przepis na Rolada zyg-zak z truskawkami

Rolada zyg-zak z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Prosta rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao.
Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm.
Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
4 jajka
125 g mąki
125 g drobnego cukru do wypieków
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki gorącej wody
2 barwniki spożywcze w żelu (lub jeden, lub kakao)
2 jednorazowe woreczki cukiernicze, lub zwykłe wytrzymałe, nowe woreczki odpowiedniej wielkości
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody.
Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do każdej części wykałaczką dodać trochę barwnika i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Każdą część przełożyć do osobnego woreczka (końcówkę odciąć dopiero po przygotowaniu brytfanki – średnica otworu 0 , 5- 1 cm).
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby później można było złapać boki papieru i wyciągnąć ciasto z blaszki.
Z pierwszego worka wyciskać zygzakowy wzorek w odstępach około 1 , 5 cm .
Ciasto z drugiego worka wycisnąć w zyg-zak w wolnych miejscach.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 13 minut.
Ciepłe ciasto trzymając brzegi papieru wyciągnąć z brytfanki, obrócić i ściągnąć delikatnie papier.
Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto strona, z której odklejony był papier do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu (rolada będzie tak długa, jak dłuższy bok brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masa śmietankowa:
400 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody
10 truskawek przekrojonych na 4 części
Rozpuszczoną żelatynę przestudzić.
Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej miksując wlać żelatynę cienkim strumieniem.
Na „rozłożone” ciasto rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć truskawki. Ponownie zwinąć całość tym razem owijając roladę papierem na zewnątrz już po zwinięciu. Ciasto włożyć do lodówki minimum na 2 godziny.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/06/rolada-zyg-zak-z-truskawkami.html