Wykonanie
Pamiętacie
truskawkowe igloo, babkę z
sercem i roladę serduszkową ? Dzisiaj przedstawiam ciasto walentynkowe, czyli roladę z serduszkiem i kremem
mascarpone. Niech będzie dla Was inspiracją na Walentynki, bo nie od dziś wiadomo, że przez żołądek do
serca. Wbrew pozorom ciasto walentynkowe nie jest skomplikowane, ale przy
biszkopcie trzeba dobrzeć ubić
białka, a przy kremie
śmietanę. Z moim pomocnikiem, jakim jest mikser z misą Russell Hobbs przygotowanie upłynęło bardzo przyjemnie (możecie to zobaczyć na filmiku).Ciasto walentynkowe - rolada z serduszkiem
ciasto :4
jajka5 łyżek
cukru3 łyżki
mąkiłyżka
kakaoszczypta
proszku do pieczenia2
galaretki malinowe3 szklanki wrzątkumasa :330 ml
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudru250 g
mascarpone2 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki gorącej
wodycukier pudertruskawkiBiałka oddzielić od
żółtek,
białka ubić mikserem na sztywno.Stopniowo dosypywać
cukier aż piana będzie błyszcząca.Pojedynczo dodawać
żółtko i miksować.
Mąkę wymieszać z
kakao i proszkiem, a następnie dodać do masy.Ręcznie i delikatnie wymieszać ciasto.Przelać do prostokątnej blaszki (wysmarowanej tłuszczem, obsypaną
mąką) o wymiarze ok. 25 x 35 cm.Piec przez 20 minut w temp. 170 st.C.Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia - tak by nadmiar papieru wystawał na bokach, ułatwi to
potem wyciągania ciasta.Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć do keksówki tworząc rynnę, wystający bok poza foremką uciąć, zostawić do ostudzenia.W
między czasie przygotować
galaretki - rozpuścić je we wrzątku i przelać do dużych kubków, zostawić do stężenia w lodówce.Gotowe
galaretki wyjąć ostrożnie z kubków, a następnie foremką wycinać
sercowy słupek - dociskać foremkę
serce przez całą długość
galaretki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko wystudzić i zająć się ubijaniem
śmietany.Do ubitej
śmietanki dodać
cukier puder, następnie stróżką wlać
żelatynę, zmiksować i dodać
mascarpone - teraz krótko miksować na najniższych obrotach.Na dno
kakaowego biszkoptu wyłożyć warstwę masy śmietanowej, następnie wyłożyć serduszkowe słupki z
galaretek - okrągłościami do dołu (
potem będziemy ciasto odwracać!).Przykryć całość po górę masą
śmietanową i zostawić do stężenia w lodówce.Gotowe ciasto wyjąć trzymając za papier, przyłożyć do góry talerzyk, odwrócić wszystko i lekko oderwać papier.Wierzch można posypać
cukrem pudrem i ozdobić
truskawkami, po przekrojeniu powinny być widoczne serduszka.