ßßß
biszkopt:3 jaja3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki cukru2 łyżki kakaomasa malinowa:300 ml śmietany kremówki250 gram malin0,5 szklanki cukru1/3 szklanki wrzątku2 łyżki żelatyny (polecam Gellwe lub Dr. Oetkera)masa śmietanowa :350 ml śmietany kremówki1 kopiasta łyżka żelatyny1/3 szklanki wrzątku1 łyżka cukru waniliowego2 łyżki cukru pudru na górę : maliny + 2 galaretki malinowe + dowolne przystrojenieponcz:1/3 szklanki wodysok z połowy cytryny0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie, ja nie dałam wcale)Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka i miksujemy na średnich obrotach z białkami. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o wymiarach 24 cm, pieczemy w temperaturze 175 stopni około 25 minut do suchego patyczka.Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy biszkopt (ma być tylko lekko nawilżony, nie ma być mokry i ciapowaty.) Biszkopt schładzamy.Maliny wrzucić do garnka, podgotować przez 3 minutki, przetrzeć przez gęste sito, do musu dodać cukier.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.Śmietankę ubić, dodać mus malinowy z cukrem, zmiksować.Żelatynę zahartować 2 łyżkami musu ze śmietanką i wlać całość do masy malinowej.Warstwę malinową (która zacznie nam tężeć, a dzieje się to szybko, także nie marudźmy tylko sprawdzajmy ją często) wylać na zimny biszkopt, schłodzić do stężenia w lodówce.Rada: jeśli zbyt szybko wylejemy masę malinową na biszkopt (która będzie jeszcze całkiem płynna), wtedy kawałeczki biszkoptu poodrywają nam się i pomieszają z masą, co będzie wyglądać nieestetycznie, więc poczekajmy aż masa będzie gęstsza.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę malinową.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).Galaretki rozpuścić w 0,6 litra wrzącej wody, schłodzić do lekkiego stężenia, wylać na masę waniliową, wsadzić do lodówki.Po stężeniu galaretki dowolnie udekorować, smacznego :)