ßßß
biszkopt:3 jaja4 łyżki cukru2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru waniliowego0,5 łyżeczki proszku do pieczeniamus śliwkowy:0,7 kg śliwek2 galaretki wiśniowe2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątkumasa śmietanowa:350 ml śmietany kremówki1 łyżka żelatyny ( z górką)1/4 szklanki wrzątku1 łyżka cukru waniliowego2 łyżki cukru pudruponcz do biszkoptu:1/3 szklanki letniej wodysok z połowy cytrynysłodkie kakao typu Nesquick do posypania na góręBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.Śliwki zagotować bez dodatku wody przez 25-30 minut, często mieszając (lubi się przypalać), do gorących śliwek wsypać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, wlać do musu śliwkowego, wymieszać, lekko schłodzić, zmiksować blenderem.Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony i naponczowany biszkopt, włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę śliwkową.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Zastygnięte ciasto posypać słodkim kakao.