Wykonanie
Kolejna wersja sernika z musem. Mocno
cytrynowy, puszysty i delikatny za sprawą pieczenia w kąpieli
wodnej, z piankowym musem
truskawkowym, na
czekoladowym spodzie.Tym razem zrobiłam go w trochę większej tortownicy, ale i tak wyszedł dosyć wysoki.Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:Spód:3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko80 g zimnego
masła3 łyżki
cukruszczypta
soliDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć również boki tak, by papier wystawał nad krawędź tortownicy ok. 2-3 cm. Aby pergamin dobrze przylegał do formy, boki tortownicy można delikatnie wysmarować
masłem. Miejsce zetknięcia się dwóch końców pergaminu najlepiej zszyć za pomocą zszywacza biurowego, by sernik utrzymał kształt.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Mąkę z
kakao,
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą umieścić w misie malaksera. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki
masło i obrócić pulsacyjnie kilka
razy. Na koniec dodać
jajko i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść, uformować w kulę. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i wylepić dno tortownicy. Delikatnie docisnąć palcami i nakłuć gęsto widelcem.Piec przez 20 min. Wystudzić.Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140-150ºC.Masa serowa:800 g tłustego lub
półtłustego sera twarogowego1 puszka
mleka skondensowanego słodzonegoskórka starta z 2
cytryn, uprzednio sparzonychsok wyciśnięty z 2
cytryn4
jajka1 szklanka
śmietany kremówkiPrzygotować kąpiel
wodną. Na dnie dużej blachy położyć ściereczkę, na niej ustawić tortownicę z
czekoladowym spodem. Trzeba się upewnić, że tortownica jest w 100 % szczelna. Możną ją od zewnątrz owinąć folią aluminiową. Zagotować
wodę w czajniku.
Twaróg pokruszyć na drobno, dodać
mleko skondensowane, skórkę i
sok z cytryny,
śmietanę kremówkę i wszystko bardzo dokładnie zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera. Miksować do momentu, aż masa będzie nieskazitelnie gładka. Następnie dodać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.Gotową masę
serową przelać na podpieczony spód. Blachę z tortownicą włożyć do piekarnika, a następnie napełnić gorącą
wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.Piec przez 1 godzinę w 140-150ºC. Sernik powinien być ścięty, ale w środku nadal "galaretowaty". Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.Mus
truskawkowy:500 g
truskawek (mogą być mrożone)2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 pełna łyżka stołowa (10 g)
żelatyny500 g
śmietany kremówki + 5 łyżek
cukru pudru, do ubicia
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody. Odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.
Owoce podgrzać w rondlu do momentu, aż się rozpadną. Zblendować i przecedzić przez sito. Dodać
sok z cytryny,
cukier puder oraz ekstrakt. Wymieszać.Do płynnej
żelatyny dodać kilka łyżek
truskawkowego musu, wymieszać, a następnie wlać do pozostałego musu. Dobrze połączyć wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia.Odłożyć pół szklanki musu na wzorek. Przełożyć do plastikowej butelki z wąską końcówką.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Nie można "przebić"
śmietany, a mus
truskawkowy musi być zupełnie wystudzony (w temp. pokojowej), ale nadal płynny. Bardzo delikatnie wymieszać
śmietanę z musem za pomocą
łopatki.Gotową masę wyłożyć na sernik. Wyrównać wierzch. Musem
truskawkowym narysować linie i przeciągnąć w poprzek końcówką łyżeczki, tworząc wzorek. Ponownie schować do lodówki.Przed podaniem uwolnić sernik z obręczy tortownicy i delikatnie usunąć pergamin z
boków.Życzę smacznego!