Wykonanie

Sernik urodzinowy. Tak, upiekłam sernik dla siebie, a tak naprawdę dla moich potencjalnych gości. Niemniej jednak w wyglądzie przypomina tort, a w smaku... niebo. Bardzo delikatny i puszysty. Na
czekoladowym spodzie. Upieczony w kąpieli
wodnej. Z subtelnie wyczuwalną nutką
likieru amaretto i zatopionymi w
serze świeżymi
malinami. Z warstwą kwaskowego, lekkiego jak piórko musu
malinowego, doskonale współgrającego z niższą warstwą. Wszystko wieńczy błyszcząca czekoladowa glazura.Użyłam tortownicy o średnicy 21 cm, bo chciałam, by mój sernik był wysoki. Jednak równie dobrze można użyć większej formy.Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:Spód:3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko80 g zimnego
masła3 łyżki
cukruszczypta
soliDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć również boki tak, by papier wystawał nad krawędź tortownicy ok. 4-5 cm (można pominąć, jeżeli używacie większej formy). Aby pergamin dobrze przylegał do formy, boki tortownicy można delikatnie wysmarować
masłem. Miejsce zetknięcia się dwóch końców pergaminu najlepiej zszyć za pomocą zszywacza biurowego, by sernik utrzymał kształt.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. W razie konieczności opuścić kratkę w piekarniku piętro niżej (jeżeli tortownica z wystającym pergaminem nie
mieści się).
Mąkę z
kakao,
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą umieścić w misie malaksera. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki
masło i obrócić pulsacyjnie kilka
razy. Na koniec dodać
jajko i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść, uformować w kulę. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i wylepić dno tortownicy. Delikatnie docisnąć palcami i nakłuć gęsto widelcem.Piec przez 20 min. Wystudzić.Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140-150ºC.Masa serowa:800 g tłustego lub
półtłustego sera twarogowego1 puszka
mleka skondensowanego słodzonegosok z połowy
cytryny1/3 szklanki
likieru amaretto1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4
jajka1 szklanka
śmietany kremówki250 g świeżych
malin, delikatnie oprószonych
mąkąPrzygotować kąpiel
wodną. Na dnie dużej blachy położyć ściereczkę, na niej ustawić tortownicę z
czekoladowym spodem. Trzeba się upewnić, że tortownica jest w 100 % szczelna. Możną ją od zewnątrz owinąć folią aluminiową. Zagotować
wodę w czajniku.
Twaróg pokruszyć na drobno, dodać
mleko skondensowane,
sok z cytryny,
likier oraz ekstrakt,
śmietanę kremówkę i wszystko bardzo dokładnie zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera. Miksować do momentu, aż masa będzie nieskazitelnie gładka. Następnie dodać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać
maliny i bardzo delikatnie wymieszać uważając, by
maliny się nie rozpadły.Gotową masę
serową przelać na podpieczony spód. Blachę z tortownicą włożyć do piekarnika, a następnie napełnić gorącą
wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.Piec przez 1 godzinę w 140-150ºC. Sernik powinien być ścięty, ale w środku nadal "galaretowaty". Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.Mus malinowy:500 g
malin (mogą być mrożone)2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 pełna łyżka stołowa (10 g)
żelatyny500 g
śmietany kremówki + 5 łyżek
cukru pudru, do ubicia
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody. Odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.
Owoce podgrzać w rondlu do momentu, aż się rozpadną. Przecedzić przez sito. Dodać
sok z cytryny,
cukier puder oraz ekstrakt. Wymieszać.Do płynnej
żelatyny dodać kilka łyżek
malinowego musu, wymieszać, a następnie wlać do pozostałego musu. Dobrze połączyć wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Nie można "przebić"
śmietany, a mus malinowy musi być zupełnie wystudzony (w temp. pokojowej), ale nadal płynny. Bardzo delikatnie wymieszać
śmietanę z musem za pomocą
łopatki.Gotowy mus wyłożyć na sernik. Wyrównać wierzch i ponownie schować do lodówki.Czekoladowa glazura (tzw. glacage):120 g
wody10 g
żelatyny130 g
cukru20 g glukozy w proszku50 g gorzkiego
kakao80 ml
śmietany kremówkiDodatkowo:ok. 150 g świeżych
malin, do dekoracjidwie garście uprażonych na suchej patelni
płatków migdałowychŻelatynę zalać 50 g
wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce.
Cukier, glukozę oraz 70 g
wody podgrzać w rondlu do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia.Do gorącego
syropu cukrowego dodać
kakao i kremówkę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać
żelatynę i wszystkie składniki połączyć, aż powstanie gładka i lśniąca masa. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.Przed nałożeniem glazury sernik powinien być pozostawiony w temperaturze pokojowej. Na serniku prosto z lodówki glacage zastyga za szybko i można nie zdążyć go rozsmarować.Sernik uwolnić z obręczy tortownicy. Delikatnie usunąć papier do pieczenia z
boków sernika. Glazurę można nałożyć tylko na wierzch (tak jak u mnie) i pozwolić, by swobodnie spłynęła lub wysmarować również boki.Zanim glazura całkiem zastygnie, udekorować sernik
malinami oraz
płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych: