Wykonanie
Rolada biszkoptowa to rewelacyjnie szybki deser. Delikatne, puszyste ciasto
biszkoptowe przełożone aksamitym kremem
jeżynowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie ma się co obawiać, że rolada popęka przy zwijaniu i ciasto się nie uda. Zasada jest prosta, do rolady dajemy mniej
mąki niż do tradycyjnego
biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i
daje się zwijać bez trudu. Zamiast białej
mąki pszennej roladę upiekłam z
mąki orkiszowej, dlatego by ładnie wyrosła dodałam asekuracyjnie
proszek do pieczenia. Jeśli użyjesz lekkiej białej
mąki pszennej proszek po prostu pomiń. Goście na pewno poproszą o dokładkę!Składniki na roladę:3
jajka L
50 g
mąki orkiszowj jasnej 63050 g
mączki kukurydzianej-Mondaminy60 g
ksylitolu lub
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na krem:250 g
serka mascarpone250 g
śmietany kremówki3 łyżki
ksylitolu3 listki
żelatyny300 g jeżyn+ 1 łyżka
cukru na200 g puree z
jeżyn100 g
jeżyn dodatkowoWykonanie:piekarnik nastawić na 200`C. Obie
mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Jajka z
cukrem i szczyptą
soli ubić na puszysty biały kogel-
mogel. Dodać do masy jajecznej przesianą przez sitko
mąkę w
trzech ratach, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ( 30x40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut w 200`Cupieczone ciasto przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć, a gorącą roladę zwinąć wzdłuż dłuższego
boku razem ze ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia300 g
jeżyn umieścić w rondelku z
cukrem i zagotować. Pogotować kilka minut, aż
owoce się rozpadną.
Jeżyny przetrzeć przez sitko. W międzyczasie namoczyć 3 listki
żelatyny w zimnej wodzie, gdy zmiękną rozpuścić
żelatynę w 1 łyżce gorącej
wody i połączyć z przetartymi
jeżynami. Odstawić do przestudzenia
mascarpone umieścić w misce i zacząć ubijać wlewając porcjami
bitą śmietanę. Dodać
cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z
jeżynposmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych
jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu pozostawić do wykonania rozetek. Przechowywać w lodówceSMACZNEGO !