Wykonanie
Tort towarzyszy wielu uroczystościom. Powinien być smaczny i piękny. Przygotowanie
tortu nie jest trudne, a samodzielne przygotowanie sprawi Ci wiele satysfakcji. Nie masz pomysłu na tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny
biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty porzełożyłam mocno
owocowym kremem na bazie
serka mascarpone i musu
jeżynowego. Krem z
serkiem mascarpone to krem, który zawsze się udaje. Tort nie jest zbyt słodki. Prezentuje się bardzo elegancko.
Biszkopt upiekłam w foremce o przekroju 24 cm.Składniki na
biszkopt:5
jajek100 g
cukru lub
ksylitolu80 g
mąki pszennej30 g
kakao40 g
mączki kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia - opcjonalnie
Składniki na krem:500 g
serka mascarpone250 g
śmietany kremówki250 g musu
jeżynowego350 g jeżyn+
jeżyny do przybrania4 łyżki
cukru4 listki
żelatyny1 łyżka gorącej
wodySkładniki na nasączenie:3/4 szklanki
wody2 łyżki
rumu lub
wódki2 łyżeczki
cukrusok z cytrynyWykonanie:obie
mąki i
kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać.
Jajka (w całości, bez odzielania
żółtek od
białek) ubić na puszysty biały kogel-
mogel. W
trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do
jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (
boku formy nie smarować
masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut350 g
jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier/ksyliotol i zagotować. Gotować kilka minut, aż
jeżyny zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko i ostudzić. Listki
żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną
żelatynę wymieszać z łyżką gorącej
wody do rozpuszczenia, następnie połączyć z musem
jeżynymmascarpone umieścić w misce i ubijając wlewać porcjami
śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzedzi się, by po kilku minutach ubijania zgęstnieć. Na koniec wmieszać przestudzony mus
jeżynowy z
żelatyną. Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj
cukier puder. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minutupieczony
biszkopt przeciąć na 3 części. Krążki posmarować kremem, łącznie z górnym plackiem. 1/4 kremu pozostawić do posmarowania
boków i wykonania rozetek na torcie. Odstawić do lodówki. Odłożonym kremem posmarować boki i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć ozdobne rozetki. W rozetkach umieścić
jeżyny. Tort przechowywać w lodówce. Kroić nożem zamoczonym na chwilkę w goracej wodzieSMACZNEGO !