Wykonanie
Tym razem tort z okazji obrony pracy magisterskiej.
Kakaowe biszkopty przełożone pysznym kremem
truskawkowym. Całość komponuje się idealnie. Tort nie jest ani za słodki ani kwaskowy. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jakość zdjęcia kiepska- bo robione telefonem, no ale innego nie mam. Zdjęcie dzięki uprzejmości obdarowanej;)Spróbujcie bo naprawdę warto;)
Składniki
biszkopt: *3
jajka110 ml
cukru100 ml
mąki pszennej50 ml
kakaoWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać
cukier, cały czas miksując. Do ubitych na sztywno
białek dodajemy
żółtka, miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą
mąkę i
kakao, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3
biszkopty.*Składniki podane na jeden blat.Masa:Frużelina:800 gram świeżych bądź mrożonych
truskawek2.5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej
wody2/3 szklanki
cukru (szklanka 250 ml)2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach letniej
wodyWykonanie:
Truskawki umieścić w garnku, dodać
cukier i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru i rozmrożenia się
owoców. Następnie do
truskawek dodać
sok z cytryny,
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
wodą i całość zagotować do czasu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną
żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z
żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z
owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.Krem
truskawkowy:750 gram
serka mascarponecała frużelinaWykonanie:
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.