ßßß
Składniki biszkopt: *3 jajka110 ml cukru100 ml mąki pszennej50 ml kakaoWykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3 biszkopty.*Składniki podane na jeden blat.Masa:Frużelina:800 gram świeżych bądź mrożonych truskawek2.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)2 łyżki soku z cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach letniej wodyWykonanie: Truskawki umieścić w garnku, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców. Następnie do truskawek dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i całość zagotować do czasu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.Krem truskawkowy:750 gram serka mascarponecała frużelinaWykonanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.