Wykonanie
Ten weekend poświęciłam na przygotowanie urodzinowego
tortu na 78 urodziny mojego dziadka;) Już jakiś czas temu postanowiłam, że tort będzie w kształcie koszuli i taki też był;) Dwa
biszkopty kakaowe przedzielone
biszkoptem jasnym, nadziane pysznym
truskawkowym kremem;) Jak Wam się podoba moja jadalna koszula:> Przepis na
biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki

Składniki-
biszkopt kakaowy *:7
jajek265 ml
cukru235 ml
mąki pszennej117 ml gorzkiego
kakaoWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo
żółtka, następnie dodawać partiami
cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą
mąkę i
kakao. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm. Wystudzić, przekroić na pół.Składniki-
biszkopt jasny *:5
jajek187 ml
cukru187 ml
mąki tortowej60 ml
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo
żółtka, następnie dodawać partiami
cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą
mąkę ziemniaczaną i
tortową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać.Krem
truskawkowy*:700 gram
truskawek świeżych bądź mrożonych750 gram
serka mascarpone2/3 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3-4 łyżkach letniej
wodyWykonanie:
Truskawki umieścić w garnku (mrożonych nie rozmrażać) i zasypać je
cukrem, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż
truskawki rozpadną się, ściągnąć z ognia. W
między czasie rozpuścić
mąkę ziemniaczaną w wodzie. Do
mąki dodać 2- 3 łyżki masy truskawkowej i dokładnie wymieszać (aby nie było grudek) i następnie przelać do garnka. Dokładnie wymieszać i podgrzewać, (cały czas mieszając) do momentu aż uzyskamy konsystencję żelu, wystudzić. Chłodną frużelinę wymieszać za pomocą miksera z
serkiem.Podane proporcję wystarczą na blaszkę o wymiarach: 31/19