ßßß
Składniki- biszkopt kakaowy *:7 jajek265 ml cukru235 ml mąki pszennej117 ml gorzkiego kakaoWykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo żółtka, następnie dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę i kakao. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm. Wystudzić, przekroić na pół.Składniki- biszkopt jasny *:5 jajek187 ml cukru187 ml mąki tortowej60 ml mąki ziemniaczanejWykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo żółtka, następnie dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną i tortową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać.Krem truskawkowy*:700 gram truskawek świeżych bądź mrożonych750 gram serka mascarpone2/3 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3-4 łyżkach letniej wodyWykonanie: Truskawki umieścić w garnku (mrożonych nie rozmrażać) i zasypać je cukrem, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż truskawki rozpadną się, ściągnąć z ognia. W między czasie rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie. Do mąki dodać 2- 3 łyżki masy truskawkowej i dokładnie wymieszać (aby nie było grudek) i następnie przelać do garnka. Dokładnie wymieszać i podgrzewać, (cały czas mieszając) do momentu aż uzyskamy konsystencję żelu, wystudzić. Chłodną frużelinę wymieszać za pomocą miksera z serkiem.Podane proporcję wystarczą na blaszkę o wymiarach: 31/19