Wykonanie
Chodziły mi po głowie już od jakiegoś czasu. Ptysie w podobnym klimacie znalazłam tutaj (klik), jednak ja zdecydowałam się na swój sprawdzony przepis na ciasto, zastępując część
mąki kakao i lekko go dosładzając, a i krem zmieniłam po swojemu :) Wyszło cudownie. Mocno
czekoladowe ciasto idealnie przełamane jest delikatną
słodyczą kremu. Ptysie równie pysznie smakują przełożone kremem karpatkowym (klik),
bitą śmietaną lub kremem
truskawkowym z dodatkiem świeżych
owoców. Polecam Wam baaaaaardzo :)Składniki na ciasto:1 szkl
wody125g
margaryny2/3 szkl.
mąki pszennej1/3 szkl
kakao4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
cukruMargarynę i
wodę zagotować. Na wrzątek wsypać
mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Następnie zdjąć z ognia, dodać
cukier i zmiksować. Lekko przestudzić. Nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym
jajku. Utrzeć gładkie ciasto.Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką o nr 2c lub 1M i wyciskać okrągłe ptysie (z podanych proporcji powinno wyjść ok 17-18 sztuk ptysi)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp. 220 stopni. Wyjąć i wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.330g
śmietany kremówki 30%250g
serka mascarpone1 szkl puree z dyni (klik)4 łyżki
cukru2 łyżeczki
żelatynyszczypta
cynamonu (opcjonalnie)
Śmietanę ubić na sztywno Pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Serek zmiksować krótko. Partiami dodawać puree delikatnie mieszając łyżką. Gdy już się połączy zmiksować.
Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej
wody i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozpuścić ją w kąpieli
wodnej, a gdy będzie już całkowicie gładka i płynna dodać do niej łyżkę ubitej
śmietany i wymieszać. Dodać całość do pozostałej
śmietany i zmiksować krótko.
Śmietanę połączyć z masą
serowo-
dyniową i zmiksować. Jeśli chcemy można dodać odrobinę
cynamonu. Jeśli krem tego wymaga wstawić na chwilkę do lodówki, jeśli jest wystarczająco sztywny przełożyć go do rękawa cukierniczego i przekładać nim ptysie. Całość schłodzić w lodówce. Przed podanie wierzch każdego oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego :)