Wykonanie
Tort
Cappuccino przepis na masę i
biszkopty zaczerpnięty ze strony klik, wykonanie to moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort na urodziny przyszłej teściowej.
Składniki:10
jajek360 ml
cukru320 ml
mąki pszennej160 ml
kakaoWykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier i nadal ubijać. Następnie do
białek dodać
żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodajemy przesianą
mąkę i
kakao, delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty.Krem
kawowy:375 gram
serka mascarpone375 ml
śmietany kremówki 36%6 płaskich łyżeczek
żelatyny100 gram
kawy cappuccino5 łyżek drobnego
cukru do wypiekówWykonanie:
Żelatynę rozpuścić 2/4 gorącej
wody. Dokładnie wymieszać aby nie utworzyły się grudki, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo
cukier i nadal ubijać. Gdy kremówka będzie już gotowa dodajemy do masy
serek mascarpone i mieszany. Następnie dodajemy
kawę i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy przestudzoną
żelatynę, mieszamy.