Wykonanie
I kolejny tort w mojej skromnej kolekcji. Tym razem
kawowy z
kakaowym biszkoptem. Jak dla mnie ta masa jest strzałem w dziesiątkę. Smakiem przypomina mi popularne
cukierki Kopiko, uwielbiam je;) Jej wielką zaletą to, że trzeba się naprawdę postarać aby ją popsuć, udaje się każdemu, naprawdę ;)Przepis na krem pochodzi ze strony Moje Wypieki .Serdecznie polecam;)
Biszkopt kakaowy:6
jajek180 g
cukru120 g
mąki pszennej6 czubatych łyżek
kakaoMasa kawowa:opakowanie
kawy cappuccino (110 g)250 g
serka mascarpone250 ml kremówki 36%4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie
cukier wedle uznaniaWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać
cukier i miksować do czasu, aż się rozpuści. Kolejno do piany dodajemy
żółtka, miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą
mąkę oraz
kakao, mieszamy do połączenia się składników. Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy przez około 40-45 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu kroimy na 3 części.Wykonanie kremu:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej
wody, pozostawić do przestudzenia.
Serek mascarpone dokładnie zmiksować z
kawą oraz
cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą
serkową. Gdy
żelatyna już przestygnie, cały czas miksując wlewać ją do masy. Gotowy krem schłodzić w lodówce.Smacznego;)