Wykonanie
SKŁADNIKI:1 kg
ziemniaków ugotowanych na połtwardo1
marchewka1/2
papryki czerwonej (lub 1 mała)1/2
papryki żółtej ( lub 1 mała)1
cebula2 laski
kiełbasy śląskiej1 łyżka
masła2 łyżki
olejuprzyprawa do ziemniaków4 łyżki
śmietany 18 %2
jajka20 dag
sera żółtego w kawałkuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w paski.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki,
Paprykę obieramy i kroimy w paski, wszytko razem dusimy na łyżce
masła.
Kiełbasę i
cebulę kroimy, wrzucamy na rozgrzany
olej i podsmażamy.W naczyniu żaroodpornym układamy połowę porcji
ziemniaków, posypujemy je
przyprawą, połowę
kiełbasy z
cebulką oraz połowę
papryki z
marchewką, warstwy powtarzamy, wszystko zalewamy rozmieszaną dokładnie
śmietaną z
jajkiem i posypujemy startym
żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 20 minut.Zapiekankę podajmy gorącą polaną sosem
szpinakowym.Sk ładniki:150 ml
mleka1 mała
cebulka1
liść laurowy5 ziaren
pieprzu1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła25 g
mąki pszennej250 g
szpinaku (np mrożonego)gałka muszkatułowasol i
pieprz do smakuSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy
mleko, obraną przekrojoną na pół
cebulkę,
liść laurowy ziarna
pieprzu i przecięty na pół ząbek
czosnku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby
mleko przeszło aromatem dodatków.W rondelku roztapiamy
masło, następnie wsypujemy
mąkę i mieszając trzepaczką smażymy kilka minut. Cały czas mieszając wlewamy czyste
mleko bez dodatków, a gdy sos zacznie gęstnieć zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Do sosu dodajemy rozmrożony wcześniej
szpinak i całość doprawiamy
solą,
pieprzem i sporą szczyptą
gałki muszkatołowej.
