Wykonanie
Zapiekanka, którą można zaliczyć do dań awaryjnych np. w sytuacji gdy w lodówce trochę pusto. O tej
porze roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z braku czasu skorzystałam z mieszanki Hortex "Warzywa na patelnię".

1/2 opakowania
makaronu pełnoziarnistego świdry1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam
ziemniaki)ok. 1/3 szklanki
oleju rzepakowego2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki pszennejmała
cebula2
jajka3 łyżki gęstej
śmietanyok. 15 dag startego
żółtego serasól,
pieprz,
czosnek granulowany, Kucharek
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu.
Mąkę przesmażyć na
oleju z
cebulą, rozprowadzić
mlekiem. Przyprawić Kucharkiem,
pieprzem i
czosnkiem. Powstały sos wymieszać z
makaronem, warzywami i połową
sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać
jajka ze
śmietaną i pozostałym
serem, przyprawić
solą i
pieprzem, wylać na
makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 - 40 minut, aż zapiekanka lekko się zrumieni.
