Wykonanie
Share the post "
Piersi kurczaka zapiekane z
bakłażanem,
cukinią i
pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes"Dziś przedstawiam przepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”.
Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z
bakłażanem,
cukinią i dużą ilością
ziół. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:4 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego4 duże
piersi z kurczakasól morska i mielony
czarny pieprz2
szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1
cebula)1 średni
bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkęmała garść świeżego
tymiankumała garść świeżego
rozmarynu2 średnie
cukinie, z przyciętymi końcami i pokrojone w kostkę½ szklanki białego,
wytrawnego wina4
pomidory, obrane ze skórki, z usuniętymi pestkami i pokrojone w kostkę (lub 1×400 g krojonych z puszki)Przygotowanie:Umieść
bakłażana w durszlaku i od
serca posól, pozostaw go tak na 30 minut, po czym opłucz pod zimną
wodą i osusz papierowymi ręcznikami.Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Dopraw
kurczaka z każdej strony
solą i
pieprzem.Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżki
oleju i włóż
kurczaka skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minuty do ładnego zarumienienia, po czym odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż
kurczaka na talerz.Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki
oleju i wrzuć
szalotkę,
czosnek,
bakłażana, kilka gałązek
tymianku i
rozmarynu. Smaż przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia
szalotki i lekkiego zarumienienia
bakłażana. Dopraw
solą i
pieprzem.Dodaj
cukinię, następnie wlej
wino i gotuj aż jego połowa odparuje.Wmieszaj
pomidory i przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Umieść na nich podsmażone
piersi z kurczaka,
skrop oliwą z oliwek i dodaj kilka gałązek
tymianku i
rozmarynu. Piecz przez 5-10 minut, lub aż
kurczak przestanie być surowy w środku.Po wyjęciu
kurczaka z piekarnika odstaw go na 5 minut aby „odpoczął”, a następnie podawaj z warzywami i chrupiącym
chlebkiem.Smacznego!

English versionBaked chicken with aubergine, courgette and tomatoes(4 servings)Ingredients:4 tbsp
olive oil or canola oil4 large boneless chicken breastssea salt and black pepper2
banana shallots peeled and chopped1 medium aubergine trimmed and chopped.small handful of thyme sprigssmall handful of rosemary sprigs2 courgette, trimmed and chopped½ cup dry white
wine4 plum tomatoes, peeled, seeded, and chopped (or 1×400 g can of chopped tomatoes)Preparation:Sprinkle the aubergine with salt and place in a colander. Leave for about 30 minutes to degorge the bitter juices. Rinse under cold water and pat dry with kitchen towel.Pre-heat the oven to 190 oC. Heat a large skillet and add 2 tbsp
olive oil.Season the chicken breasts with salt and pepper.
Sear the chicken skin
side down, for 3-4 minutes, until golden brown, then turn over and cook the other
side for 2-3 minutes. Transfer the chicken to a
plate.Add 2 tbsp of
olive oil to the pan and add the shallots, garlic, aubergine, and a few thyme and rosemary sprigs. Cook for 5-7 minutes, stirring occasionally until the onions are translucent and the aubergine is starting to soften. Season with salt and pepper.Add the courgettes, then
pour in the
wine and simmer until it has reduced by half.Stir the tomatoes through the vegetables and tip into the baking dish. Place the seared chicken breasts on top, drizzle with a little
olive oil and scatter over some
more herb sprigs. Bake in the oven for 5-10 minutes, depending on the thickness of the chicken, until firm and cooked through.Rest for 5 minutes before serving on warm plates, with
plenty of crusty bread on the
side.Enjoy!

Share the post "
Piersi kurczaka zapiekane z
bakłażanem,
cukinią i
pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes"



