ßßß
(4 porcje)Składniki:4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego4 duże piersi z kurczakasól morska i mielony czarny pieprz2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula)1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkęmała garść świeżego tymiankumała garść świeżego rozmarynu2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami i pokrojone w kostkę½ szklanki białego, wytrawnego wina4 pomidory, obrane ze skórki, z usuniętymi pestkami i pokrojone w kostkę (lub 1×400 g krojonych z puszki)Przygotowanie:Umieść bakłażana w durszlaku i od serca posól, pozostaw go tak na 30 minut, po czym opłucz pod zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami.Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem.Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż kurczaka skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minuty do ładnego zarumienienia, po czym odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż kurczaka na talerz.Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę, czosnek, bakłażana, kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem.Dodaj cukinię, następnie wlej wino i gotuj aż jego połowa odparuje.Wmieszaj pomidory i przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Umieść na nich podsmażone piersi z kurczaka, skrop oliwą z oliwek i dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Piecz przez 5-10 minut, lub aż kurczak przestanie być surowy w środku.Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstaw go na 5 minut aby „odpoczął”, a następnie podawaj z warzywami i chrupiącym chlebkiem.Smacznego!
English versionBaked chicken with aubergine, courgette and tomatoes(4 servings)Ingredients:4 tbsp olive oil or canola oil4 large boneless chicken breastssea salt and black pepper2 banana shallots peeled and chopped1 medium aubergine trimmed and chopped.small handful of thyme sprigssmall handful of rosemary sprigs2 courgette, trimmed and chopped½ cup dry white wine4 plum tomatoes, peeled, seeded, and chopped (or 1×400 g can of chopped tomatoes)Preparation:Sprinkle the aubergine with salt and place in a colander. Leave for about 30 minutes to degorge the bitter juices. Rinse under cold water and pat dry with kitchen towel.Pre-heat the oven to 190 oC. Heat a large skillet and add 2 tbsp olive oil.Season the chicken breasts with salt and pepper. Sear the chicken skin side down, for 3-4 minutes, until golden brown, then turn over and cook the other side for 2-3 minutes. Transfer the chicken to a plate.Add 2 tbsp of olive oil to the pan and add the shallots, garlic, aubergine, and a few thyme and rosemary sprigs. Cook for 5-7 minutes, stirring occasionally until the onions are translucent and the aubergine is starting to soften. Season with salt and pepper.Add the courgettes, then pour in the wine and simmer until it has reduced by half.Stir the tomatoes through the vegetables and tip into the baking dish. Place the seared chicken breasts on top, drizzle with a little olive oil and scatter over some more herb sprigs. Bake in the oven for 5-10 minutes, depending on the thickness of the chicken, until firm and cooked through.Rest for 5 minutes before serving on warm plates, with plenty of crusty bread on the side.Enjoy!
Share the post "Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes"


