Wykonanie
Share the post "Osso buco z pieczoną dynią/Osso buco with roasted butternut squash"Dziś przedstawiam kolejny włoski klasyk – osso buco, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza dziurę w kości:). Ogólnie rzecz biorąc są to grube plastry goleni cielęcej, z kostką, obsmażone na patelni a następnie duszone w piekarniku z
pomidorami,
ziołami i winnym sosem. Nie ma chyba nic lepszego na obiad w chłodny jesienny dzień. Przepis na to danie odnalazłam w książce Gordona Ramsaya „World Kitchen”, który proponuje podać je z pieczoną
dynią i polentą, tak też zrobiłam. Polecam!Scroll down for EnglishOsso buco z pieczoną
dynią(4 porcje)Składniki:4 duże plastry/kawałki goleni cielęcych, o grubości najlepiej 4-5cm25 g
mąki pszennejsól morska i czarny mielony
pieprz3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego2
cebule, obrane i posiekane w kostkę3 ząbki
czosnku, obrane i pokrojone w plasterki200 ml białego
wytrawnego wina3 gałązki
tymianku3 gałązki
rozmarynu1
liść laurowy225 ml passaty250 ml
bulionu drobiowegogarść posiekanej
natki pietruszkiSkładniki na pieczoną
dynię:1
dynia, obrana, bez pestek i pokrojona w kostkę (4 szklanki)2-3 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku, obrane i pokrojone w plasterkilistki z 2 gałązek
tymianku lub
rozmarynuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Wymieszaj
mąkę z
solą i
pieprzem, po czym natrzyj nią uprzednio umytą i osuszoną
cielęcinę. Rozgrzej w dużej, najlepiej żaroodpornej patelni
olej, i włóż kawałki
mięsa. Obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij na talerz i odstaw.Na tą samą patelnię wyłóż
cebulę, i smaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj
czosnek. Smaż całość, aż
cebula stanie się miękka i lekko zarumieniona, po czym wlej
wino i włóż
tymianek,
rozmaryn i
liść laurowy. Następnie wmieszaj passatę, dopraw całość
solą i
pieprzem i gotuj przez 2-3 minuty. Wlej i wmieszaj
bulion, włóż
mięso, przykryj patelnię przykrywką i włóż do piekarnika (lub przełóż do naczynia żaroodpornego). Piecz przez 1 1/2 godziny, obracając
mięso w połowie pieczenia.W międzyczasie umieść przygotowaną
dynię w dużej misce, wlej
oliwę, włóż
czosnek, po czym
posól ją i popieprz. Porządnie całość wymieszaj i przełóż na blachę do pieczenia. W 50 minucie pieczenia się
mięsa, włóż do piekarnika blachę z
dynią i piecz przez około 40 minut do miękkości.Po wyjęciu
mięsa z piekarnika, wyjmij i wyrzuć
rozmaryn,
tymianek i
liść laurowy. Wyłóż na podgrzane talerze polentę i połóż na nią osso buco. Następnie wyłóż pieczoną
dynię i posyp posiekaną
pietruszką.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:4 large pieces veal shin (
bone-in), 4-5cm thick25 g plain
floursea salt and black pepper3 tbsp
olive oil2 onions, peeled and chopped3 garlic cloves, peeled and sliced200 ml dry white
wine3 thyme sprigs3 rosemary sprigs1 bay leaf225 ml passata250 ml chicken stockhandful of flat-leaf parsley leavesRoasted butternut squash:1 large butternut squash, peleed,deseede and diced (4 cups)2-3 tbsp
olive oil2 garlic cloves, peeled and sliced2 thyme or rosemary sprigs,leaves strippedPreparation:Preheat the oven to 200 oC. Lay the veal pieces on a board. Season the
flour with salt and pepper and use to lightly coat the veal. Heat the
olive oil in a large,
wide heavy-based or flameproof casserole and brown the veal pieces in batches, turning them to colour all over; set aside on a
plate.Add the onions to the pan and fry gently for 2-3 minutes, then add the garlic. Cook until the onions are soft and lightly golden, then
pour in the
wine and add the thyme, rosemary and bay leaf. Stir in the passata, season with salt and pepper and cook for 2-3 minutes.
Pour in the stock, veal, cover with a lid and cook in the oven for 1 1/2 hours, turning the meat halfway through cooking.Meanwhile, place the squash in a large bowl with the
olive oil, garlic, thyme and some salt and pepper. Toss well, then transfer to a baking
tray. When the osso buco has been cooking for about 50 minutes, place the
tray of squash in the oven and roast for about 40 minutes until tender.Discard the thyme, rosemary and bay leaf from the osso buco. Pile the polenta onto warm plates and top with the osso buco. Finish with a sprinkling of prasley and
serve the roasted squqash alongside.Enjoy!

Share the post "Osso buco z pieczoną dynią/Osso buco with roasted butternut squash"



