ßßß
Cookit - przepis na Wuzetka - odświeżona klasyka
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Wuzetka - odświeżona klasyka
Składniki
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Masło
Cukier puder
Jajko
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia
Kakao
Wanilia
Twaróg
Śmietana 36%
Żelatyna
Galaretka cytrynowa
Czekolada gorzka
Czekolada
Mleko
Dżem
Jeżyny
Ser mascarpone
Cytryna
Wykonanie
Wuzetkę znają i lubią chyba wszyscy. Dziś w nieco odświeżonej i lżejszej wersji. Z masą
serowo
-
śmietanową
z lekką nutą
cytrynową
i wyważoną
słodyczą
.
Ciastka
wieńczy delikatna i kremowa masa
mascarpone
również dosmaczona
cytrynową
nutą. Brzmi pysznie? Wygląda zachęcająco? Robimy?Ciasto:· 150 g
mąki pszennej
· 3 łyżki
mąki ziemniaczanej
· 200 g miękkiego
masła
· 200 g
cukru pudru
· 4
jajka
· 2 łyżki
cukru waniliowego
· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
· 3 łyżki
kakao
· łyżka ekstraktu
waniliowego
Krem:· 1 kg
twarogu
trzykrotnie zmielonego· 1 szklanka
cukru pudru
· 500 ml
śmietany 36%
· 2 łyżki
żelatyny
·
galaretka cytrynowa
· pół szklanki wrzątkuPolewa:· 100 g
czekolady gorzkiej
· 100 g
czekolady mlecznej
· 2 łyżki
masła
· 2 łyżki
mleka
Dodatkowo:
dżem
z
jeżyn
Rozetki:· 250 g
serka mascarpone
· 2 łyżki
cukru pudru
· sok z połowy
cytryny
Formę o wymiarach 28 x 36 cm smarujemy
masłem
i wysypujemy
mąką
Piekarnik nastawiamy na funkcje termoobiegu na 180 stopni.W misce łączymy składniki suche-
mąki
,
proszek do pieczenia
i
kakao
.
Masło
ucieramy z
cukrem pudrem
,
cukrem waniliowym
i ekstraktem, następnie dodajemy po jednym
jajku
naprzemiennie z sypkimi składnikami. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 35 minut. Gotowe ciasto studzimy.Masa-
twaróg
mieszamy z
cukrem pudrem
.
Galaretkę
i
żelatynę
rozrabiamy w odrobinie gorącej
wody
. Lekko przestudzone dodajemy do
sera
. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubitą na sztywną kremówkę. Całość delikatnie mieszamy.Wystudzone ciasto przekrawamy ostrożnie na pół. Spód smarujemy
dżemem
. Wykładamy masę
serową
i przykrywamy drugim plackiem.
Czekolady
łamiemy na kawałki i topimy razem z
masłem
i
mlekiem
nad gorącą kąpielą
wodną
. Masę
czekoladową
rozprowadzamy na wierzchnim placku. Kiedy polewa lekko zastygnie, po ok. pół godzinie porcjujemy ciasto i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy rozetką z masy
mascarpone
.Rozetki-
mascarpone
ucieramy z
cukrem pudrem
i
sokiem z cytryny
. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i tworzymy rozetki.Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/wuzetka-odswiezona-klasyka.html
Przepisy powiązane
Muffinki czekoladowe
Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym
Tort czekoladowy Kraina Lodu
Tort czekoladowy z malinami - mój debiut
Większa sprawa - tort
Składniki powiązane (0)