ßßß Cookit - przepis na Wuzetka - odświeżona klasyka

Wuzetka - odświeżona klasyka

nazwa

Wykonanie

Wuzetkę znają i lubią chyba wszyscy. Dziś w nieco odświeżonej i lżejszej wersji. Z masą serowo-śmietanową z lekką nutą cytrynową i wyważoną słodyczą. Ciastka wieńczy delikatna i kremowa masa mascarpone również dosmaczona cytrynową nutą. Brzmi pysznie? Wygląda zachęcająco? Robimy?
Ciasto:
· 150 g mąki pszennej
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 200 g miękkiego masła
· 200 g cukru pudru
· 4 jajka
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 łyżki kakao
· łyżka ekstraktu waniliowego
Krem:
· 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
· 1 szklanka cukru pudru
· 500 ml śmietany 36%
· 2 łyżki żelatyny
· galaretka cytrynowa
· pół szklanki wrzątku
Polewa:
· 100 g czekolady gorzkiej
· 100 g czekolady mlecznej
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
dżem z jeżyn
Rozetki:
· 250 g serka mascarpone
· 2 łyżki cukru pudru
· sok z połowy cytryny
Formę o wymiarach 28 x 36 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką Piekarnik nastawiamy na funkcje termoobiegu na 180 stopni.
W misce łączymy składniki suche- mąki, proszek do pieczenia i kakao. Masło ucieramy z cukrem pudrem , cukrem waniliowym i ekstraktem, następnie dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z sypkimi składnikami. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 35 minut. Gotowe ciasto studzimy.
Masa- twaróg mieszamy z cukrem pudrem. Galaretkę i żelatynę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody. Lekko przestudzone dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubitą na sztywną kremówkę. Całość delikatnie mieszamy.
Wystudzone ciasto przekrawamy ostrożnie na pół. Spód smarujemy dżemem. Wykładamy masę serową i przykrywamy drugim plackiem.
Czekolady łamiemy na kawałki i topimy razem z masłem i mlekiem nad gorącą kąpielą wodną. Masę czekoladową rozprowadzamy na wierzchnim placku. Kiedy polewa lekko zastygnie, po ok. pół godzinie porcjujemy ciasto i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy rozetką z masy mascarpone.
Rozetki- mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i tworzymy rozetki.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/wuzetka-odswiezona-klasyka.html