Wykonanie
Rewelacyjny sernik z mocno
waniliową i mocno
czekoladową masą
serową , a wszystko w kruchym,
kakaowym cieście.ciasto:szklanka
mąki1/4 szklanki
cukru100 g
masłażółtkołyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
kakaocukier waniliowymasa serowa:500 g
twarogu zmielonego dwukrotnie50 g
masła1/2 szklanki
cukru pudrupłaska łyżeczka
mąki pszennejpłaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 duże
jajka lub 3 małe
łyżeczka
kakao60 g
czekolady gorzkiejziarenka z jednej
wanilii lub opakowanie
cukru z prawdziwą
waniliąWszystkie składniki na ciasto zmiksować w food procesorze. Połowę ciasta wyłożyć na dno wyścielonej pergaminem tortownicy. Wyrównać za pomocą łyżki. Boki formy wysmarować tłuszczem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej - ostudzić.
Masło utrzeć, dodać
cukier puder i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wbijać kolejno
jajka ciągle ucierając. Następnie dodawać po jednej łyżce
twarogu. Na końcu wsypać
mąki.Masę podzielić na dwie części.Do jednej z nich dodać ziarenka
wanilii, do drugiej rozpuszczoną
czekoladę i
kakao - dokładnie wymieszać. Do tortownicy (o średnicy ok. 21 cm) wlewać na zmianę: jasną masę, ciemną, jasną, ciemną. Za pomocą cienkiego przedmiotu (np. patyczka do szaszłyków) delikatnie "pomieszać" ciasto tworząc "esy floresy". Całość posypać drugą częścią ciasta rozdrabniając je w rękach jak kruszonkę. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę, a następnie nie wyciągając z pieca studzić w uchylonym piekarniku.