Wykonanie
Kolejna propozycja na Walentynki - niewiarygodnie miękkie, smakowite babeczki - dzięki coli wilgotne w środku, z lekko chrupiącym wierzchem. Na pewno jeszcze nie raz
wrócę do tego przepisu :)
Składniki (na ok. 12 szt.):1 szklanka * + 3 łyżki
mąki4 łyżki tradycyjnego
kakao3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g) lub 1-2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka200 ml coli150g rozpuszczonego
masła* o poj. 250 mlDo dekoracji:
cukier puder, lubKrem malinowy:Podwójna porcja wg tego przepisu.Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C.W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
kakao).Do drugiej miski wbić
jajka, dodać
cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość).
Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać z colą. Trochę będzie "strzelało", ale się tym nie przejmujemy.Do
jajek na przemian dodawać suche składniki i
masło z colą, miksować do uzyskania jednolitej masy.Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka).Opcja dla niecierpliwych (tę sprawdziłam):W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
kakao). W drugim naczyniu wymieszać przestudzone
masło, colę i
jajka. Suche składniki dodać do mokrych, delikatnie wymieszać i przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut.Po ostudzeniu babeczki można udekorować kremem
malinowym lub wystarczy je posypać
cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: Blog Ani ; detsoteliv.noJeśli chcecie udekorować je tak, jak na widocznych zdjęciach, to trzeba:1) odciąć górę babeczki,2) za pomocą worka cukierniczego nałożyć na babeczkę krem malinowy,3) w odciętym kawałku wycinamy serduszko (najlepiej za pomocą małej foremki),4) serduszko zjadamy, a pozostałością przykrywamy babeczkę.5) Całość można posypać
cukrem pudrem.