ßßß
Składniki (na ok. 12 szt.):1 szklanka * + 3 łyżki mąki4 łyżki tradycyjnego kakao3/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka200 ml coli150g rozpuszczonego masła* o poj. 250 mlDo dekoracji:cukier puder, lubKrem malinowy:Podwójna porcja wg tego przepisu.Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C.W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao).Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość).Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać z colą. Trochę będzie "strzelało", ale się tym nie przejmujemy.Do jajek na przemian dodawać suche składniki i masło z colą, miksować do uzyskania jednolitej masy.Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka).Opcja dla niecierpliwych (tę sprawdziłam):W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao). W drugim naczyniu wymieszać przestudzone masło, colę i jajka. Suche składniki dodać do mokrych, delikatnie wymieszać i przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut.Po ostudzeniu babeczki można udekorować kremem malinowym lub wystarczy je posypać cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: Blog Ani ; detsoteliv.noJeśli chcecie udekorować je tak, jak na widocznych zdjęciach, to trzeba:1) odciąć górę babeczki,2) za pomocą worka cukierniczego nałożyć na babeczkę krem malinowy,3) w odciętym kawałku wycinamy serduszko (najlepiej za pomocą małej foremki),4) serduszko zjadamy, a pozostałością przykrywamy babeczkę.5) Całość można posypać cukrem pudrem.