ßßß
Składniki na 12 muffinek:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej150 g czekolady o zawartości 60% - 70% masy kakaowej100 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru (½ szklanki)1 łyżeczka cukru waniliowego1 jajko1 łyżeczka kakao1 szklanka mlekaKrem:150 g śmietany 36%2 pełne łyżki cukru pudru50 g czekolady o zawartości masy kakaowej 60%- 70%Sposób przygotowania:Ciasto:Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do jednego naczynia, dodać cukier oraz cukier wanilinowy i delikatnie wymieszać.Czekoladę pokroić w kostkę. Jajka zmiksować z mlekiem w oddzielnym naczyniu. Masło delikatnie podgrzewać w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się.Połączyć ze sobą składniki sypkie z jednego naczynia ze składnikami płynnymi (masą jajeczną) z drugiego naczynia i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać pokrojone kawałki czekolady i wymieszać (jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze nieco mąki).Czekoladową masę na muffinki nakładać równomiernie w papilotki za pomocą łyżki.Piec w temperaturze 180°C około 20 minut (bez termoobiegu).Krem:Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia.Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej miksować. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać.Wykończenie:Na przestudzone muffinki nakładać za pomocą szprycy krem formułując na każdej z nich kształt ślimaka.