Wykonanie

Składniki na 12 muffinek:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej150 g
czekolady o zawartości 60% - 70% masy
kakaowej100 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukru (½ szklanki)1 łyżeczka
cukru waniliowego1
jajko1 łyżeczka
kakao1 szklanka
mlekaKrem:150 g
śmietany 36%2 pełne łyżki
cukru pudru50 g
czekolady o zawartości masy
kakaowej 60%- 70%Sposób przygotowania:Ciasto:Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao przesiać do jednego naczynia, dodać
cukier oraz
cukier wanilinowy i delikatnie wymieszać.
Czekoladę pokroić w kostkę.
Jajka zmiksować z
mlekiem w oddzielnym naczyniu.
Masło delikatnie podgrzewać w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się.Połączyć ze sobą składniki sypkie z jednego naczynia ze składnikami płynnymi (masą jajeczną) z drugiego naczynia i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać pokrojone kawałki
czekolady i wymieszać (jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze nieco
mąki).
Czekoladową masę na muffinki nakładać równomiernie w papilotki za pomocą łyżki.Piec w temperaturze 180°C około 20 minut (bez termoobiegu).Krem:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad garnkiem z gotującą się
wodą i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier puder i dalej miksować. Następnie dodać rozpuszczoną
czekoladę i dokładnie wymieszać.Wykończenie:Na przestudzone muffinki nakładać za pomocą szprycy krem formułując na każdej z nich kształt
ślimaka.