ßßß Cookit - przepis na Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Składniki na 12 muffinek:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
150 g czekolady o zawartości 60% - 70% masy kakaowej
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru (½ szklanki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka kakao
1 szklanka mleka
Krem:
150 g śmietany 36%
2 pełne łyżki cukru pudru
50 g czekolady o zawartości masy kakaowej 60%- 70%
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do jednego naczynia, dodać cukier oraz cukier wanilinowy i delikatnie wymieszać.
Czekoladę pokroić w kostkę. Jajka zmiksować z mlekiem w oddzielnym naczyniu. Masło delikatnie podgrzewać w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Połączyć ze sobą składniki sypkie z jednego naczynia ze składnikami płynnymi (masą jajeczną) z drugiego naczynia i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać pokrojone kawałki czekolady i wymieszać (jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze nieco mąki).
Czekoladową masę na muffinki nakładać równomiernie w papilotki za pomocą łyżki.
Piec w temperaturze 180°C około 20 minut (bez termoobiegu).
Krem:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej miksować. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Wykończenie:
Na przestudzone muffinki nakładać za pomocą szprycy krem formułując na każdej z nich kształt ślimaka.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_muffinki-czekoladowe.html