Wykonanie
Tort przygotowany na urodziny, które właśnie świętowałem :)Cały wykonany przeze mnie, dlatego nie jest taki perfekcyjny :)Przepis na
biszkopt pochodzący z rodzinnych zapisków babci jest rewelacyjny, ale zmieniłem krem
maślany dołączony do przepisu na budyniowy z
czekoladami. Dodałem również malinowy akcent. Przygotowanie
tortu zajęło mi ponad pół dnia ( zaparłem się, że zrobię ) czyli myślę, że prawidłowo jak na kogoś kto robił go pierwszy raz :))

Biszkopt:- 7
jajek,- 3/4 szklanki
cukru,- 1 szklanka
mąki ziemniaczanej,- 2 łyżki
mąki pszennej,- 1 płaska łyżka
proszku do pieczenia.Wykonanie:
Białka ubić z
cukrem na sztywno, dodać
żółtka i jeszcze raz zmiksować. Oba rodzaje
mąki i proszek przesiać i delikatnie wymieszać na pomocą szpatułki z masą jajeczną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i "suchego patyczka".Po wystudzeniu przekroić na 3-4 blaty i przekładać kremem.Przed przełożeniem można blaty nasączyć
wodą z sokiem z
cytryny ( nie jest to konieczne )Mus malinowy :- 400 g
malin ( miałem mrożone, parę sztuk odłożyć do dekoracji )-
galaretka malinowa.Wykonanie:
Maliny zagotować w garnku i przetrzeć przez sito. Powstały mus wymieszać z
galaretką, przełożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, najlepiej tej, w której piekł się
biszkopt i odstawić do lodówki.Krem budyniowy ciemny :- 3 szklanki
mleka,- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 4 łyżki
mąki pszennej,- 2- 3 łyżki
kakao-
cukier waniliowy,- 3/4 tabliczki
gorzkiej czekolady,- 1/2- 3/4 szklanki
cukru pudru,- 1/2 kostki
masła.Wykonanie:2 szklanki
mleka zagotować z
kakao, do gotującego włożyć połamaną
czekoladę i wlać resztę
mleka wymieszanego z
mąkami i
cukrem waniliowym. Gotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, a wierzch przykryć folią spożywczą.
Masło utrzeć z
cukrem na puch i dodawać po łyżce wystudzony
budyń. Gotowy krem odstawić.Krem budyniowy jasny :- 2 szklanki
mleka,- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 3 łyżki
mąki pszennej,-
cukier waniliowy,-
wanilia.- 3/4 tabliczki
białej czekolady,- 1/2 szklanki
cukru pudru,- 1/2 kostki
masła.Wykonanie :Sposób wykonania jak przy kremie ciemnym.Do dekoracji :- pozostałe części
czekolady białej i gorzkiej,-
maliny,- po garści rozkruszonych
płatków czekoladowych i kukurydzianych.Składanie
tortu :Na pierwszy blat
biszkoptu rozsmarować cienko
kremu czekoladowego, a na niego nałożyć stężałą
galaretkę z musu
malinowego, który posmarować cienko kremem jasnym. Nałożyć blat
biszkoptowy, część
kremu czekoladowego i przykryć następnym blatem, na który rozsmarować część kremu jasnego. Przykryć ostatnim blatem, a cały tort posmarować
kremem czekoladowym. Boki obsypać
płatkami, a górę ozdobić pozostałym kremem za pomącą szprycy.
Czekoladę pokroić nożem na paski i użyć do dekoracji razem z
malinami.Tak się zdarzyło, że moje urodziny zbiegły się z
Czekoladowym Konkursem, wiec ten tort bierze w nim udział :)