Składniki:* na ciasto:- 4 jajka- 2 łyżki kakao- 15 dag cukru- 15 dag mąki pszennej- 5 dag masła- 1 łyżeczka proszku do pieczenia* na masę:- 1/2 litra śmietany 30%- 2 galaretki malinowe- 1 szklanka malin- 10 dag cukru pudru*dodatkowo:- maliny na wierzch do dekoracji- 1 tabliczka czekolady mlecznej- 5 łyżek mlekaSposób przygotowania:1. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakaem oraz ubite na sztywno białka. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Pozostawiamy do ostudzenia.2. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ją do tężejących galaretek, mieszamy.3. Połowę masy wylewamy na ostudzony spód (można go lekko ściąć, żeby nie był wypukły), następnie układamy oczyszczone maliny, na nie kładziemy resztę masy. Na wierzch układamy maliny przeznaczone do dekoracji, ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.4. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, polewamy nią wierzch tortu, wkładamy na chwilę do lodówki.