Wykonanie

Kiedy na dworze robi się zimno, deszczowo i w zasadzie nieprzyjemnie ( zwłaszcza w ponurej Anglii ) wracając do domu mam ochotę na coś pożywnego, co dodatkowo sprawi, że zapomnę o zimnie i deszczu ...Taki właśnie jest ten gulasz! Rozgrzewający i bardzo sycący -
daje radę z samym
chlebem ale z kopytkami albo kluskami śląskimi to już mistrzostwo !!Nie
powiem, że przepis jest szybki ( koło 1.5 godziny gotowania ), ale na pewno jest prosty :)Do sosu dodałam królową sezonu -
dynię - i muszę przyznać, że to właśnie dzięki niej
sos jest taki gęsty i kremowy.Typowe winter comfort food !

Składniki : ( 4-6 porcji )* 600 g chudej
wołowiny,* 1 łyżeczka suszonego
tymianku,* 2 łyżeczki
słodkiej papryki,* 1/2 łyżeczki
pikantnej papryki,* 3 ząbki
czosnku drobno posiekanego lub 1/2 łyżeczki granulowanego,*
pieprz,
sól,* 2 łyżki
oliwy do smażenia,* 2 średniej wielkości
cebule ( 200 g ), obrane i pokrojone w kostkę,* 1 puszka krojonych
pomidorów,* 2 średniej wielkości
marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki - jeżeli
marchewki są grube przekrój je na połowę wzdłuż,* 200 g
pieczarek,* 300 g dyni, bez skóry i miąższu, pokrojonej w kawałki 1 cm na 1 cm,* 1
kostka rosołowa, - użyłam domowej z tego przepisu,* 1/2 łyżeczki
płatków chili,* 1
liść laurowy,* 2
ziela angielskie,Przygotowanie :
Mięso pokrój na kawałki o mniej więcej jednakowej wielkości, przypraw
tymiankiem,
papryką,
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, podsmaż
mięso na brązowy kolor i przełóż do garnka.Dolej
wody tak aby zakryła kawałki
wołowiny, dodaj
kostkę rosołową,
liść laurowy,
ziele angielskie,
chili,
pomidory i pokrojoną
marchewkę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu.Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę
oliwy i podsmaż
cebulę, dodaj do
mięsa.Po około 30 minutach dodaj
pieczarki i
dynię.Całość gotuj około godziny, do czasu aż
mięso będzie miękkie, mieszaj co jakiś czas i w razie potrzeby dolej
wody.Przypraw do smaku.WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )