ßßß Cookit - przepis na Jesienny gulasz wołowy z dynią.

Jesienny gulasz wołowy z dynią.

nazwa

Wykonanie

Kiedy na dworze robi się zimno, deszczowo i w zasadzie nieprzyjemnie ( zwłaszcza w ponurej Anglii ) wracając do domu mam ochotę na coś pożywnego, co dodatkowo sprawi, że zapomnę o zimnie i deszczu ...
Taki właśnie jest ten gulasz! Rozgrzewający i bardzo sycący - daje radę z samym chlebem ale z kopytkami albo kluskami śląskimi to już mistrzostwo !!
Nie powiem, że przepis jest szybki ( koło 1.5 godziny gotowania ), ale na pewno jest prosty :)
Do sosu dodałam królową sezonu - dynię - i muszę przyznać, że to właśnie dzięki niej sos jest taki gęsty i kremowy.
Typowe winter comfort food !
Składniki : ( 4-6 porcji )
* 600 g chudej wołowiny,
* 1 łyżeczka suszonego tymianku,
* 2 łyżeczki słodkiej papryki,
* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki,
* 3 ząbki czosnku drobno posiekanego lub 1/2 łyżeczki granulowanego,
* pieprz, sól,
* 2 łyżki oliwy do smażenia,
* 2 średniej wielkości cebule ( 200 g ), obrane i pokrojone w kostkę,
* 1 puszka krojonych pomidorów,
* 2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki - jeżeli marchewki są grube przekrój je na połowę wzdłuż,
* 200 g pieczarek,
* 300 g dyni, bez skóry i miąższu, pokrojonej w kawałki 1 cm na 1 cm,
* 1 kostka rosołowa, - użyłam domowej z tego przepisu,
* 1/2 łyżeczki płatków chili,
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
Przygotowanie :
Mięso pokrój na kawałki o mniej więcej jednakowej wielkości, przypraw tymiankiem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż mięso na brązowy kolor i przełóż do garnka.
Dolej wody tak aby zakryła kawałki wołowiny, dodaj kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, chili, pomidory i pokrojoną marchewkę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu.
Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, dodaj do mięsa.
Po około 30 minutach dodaj pieczarki i dynię.
Całość gotuj około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie, mieszaj co jakiś czas i w razie potrzeby dolej wody.
Przypraw do smaku.
WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2015/10/jesienny-gulasz-woowy-z-dynia.html