ßßß
Kiedy na dworze robi się zimno, deszczowo i w zasadzie nieprzyjemnie ( zwłaszcza w ponurej Anglii ) wracając do domu mam ochotę na coś pożywnego, co dodatkowo sprawi, że zapomnę o zimnie i deszczu ...Taki właśnie jest ten gulasz! Rozgrzewający i bardzo sycący - daje radę z samym chlebem ale z kopytkami albo kluskami śląskimi to już mistrzostwo !!Nie powiem, że przepis jest szybki ( koło 1.5 godziny gotowania ), ale na pewno jest prosty :)Do sosu dodałam królową sezonu - dynię - i muszę przyznać, że to właśnie dzięki niej sos jest taki gęsty i kremowy.Typowe winter comfort food !
Składniki : ( 4-6 porcji )* 600 g chudej wołowiny,* 1 łyżeczka suszonego tymianku,* 2 łyżeczki słodkiej papryki,* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki,* 3 ząbki czosnku drobno posiekanego lub 1/2 łyżeczki granulowanego,* pieprz, sól,* 2 łyżki oliwy do smażenia,* 2 średniej wielkości cebule ( 200 g ), obrane i pokrojone w kostkę,* 1 puszka krojonych pomidorów,* 2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki - jeżeli marchewki są grube przekrój je na połowę wzdłuż,* 200 g pieczarek,* 300 g dyni, bez skóry i miąższu, pokrojonej w kawałki 1 cm na 1 cm,* 1 kostka rosołowa, - użyłam domowej z tego przepisu,* 1/2 łyżeczki płatków chili,* 1 liść laurowy,* 2 ziela angielskie,Przygotowanie :Mięso pokrój na kawałki o mniej więcej jednakowej wielkości, przypraw tymiankiem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż mięso na brązowy kolor i przełóż do garnka.Dolej wody tak aby zakryła kawałki wołowiny, dodaj kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, chili, pomidory i pokrojoną marchewkę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu.Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, dodaj do mięsa.Po około 30 minutach dodaj pieczarki i dynię.Całość gotuj około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie, mieszaj co jakiś czas i w razie potrzeby dolej wody.Przypraw do smaku.WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )